Ga naar de inhoud

Benieuwd naar de voorbereiding van mijn eerste seizoen? (S1:E1)

Cycling Adventure 15 S1 voorbereiding fiets

Mijn eerste seizoen (S1) in 2021 van Cycling Adventure 15 is het begin van mijn groeipad dat binnen een drietal maanden op 18 juli van start gaat in het continent Europa. Ik vertrek in het Spaanse Marbella en reis door Spanje en Frankrijk om na meer dan 2.700 km en 30.000 hoogtemeters na 18 dagen op 4 augustus aan te komen in mijn thuisbasis Buggenhout. Ik plan 15 fietsdagen en 3 rustdagen.

Sinds januari ben ik bezig met de voorbereiding. Er zijn heel wat aspecten waarmee ik bezig ben: mijn fiets en bagage, eten en drinken, de mentale voorbereiding, de fysieke training, het plannen van de route, het verblijf en de website met verhalen over Cycling Adventure 15.

Mijn fiets en bagage

Het traject leg ik alleen af zonder begeleiding waardoor ik al mijn bagage op een efficiënte manier op mijn fiets moet kunnen vervoeren. Ik heb hiervoor wel wat opzoekwerk en testen ondergaan die niet altijd vlekkeloos zijn verlopen.

Mijn initieel idee was om een tasje op de bovenbuis en een tas binnen het fietskader van het merk Apidura te nemen. Achteraan plaats ik een tas op een speciale bagagedrager van het merk Tailfin. Mijn twee drinkbussen plaats ik vooraan aan het voorvork van de fiets en op mijn zadel hang ik twee extra drinkbussen. Ik heb snel mijn taktiek moeten wijzigen: de drinkbussen vooraan schoven naar beneden en bleven niet goed vastzitten en de Apidura frame tas in combinatie met de tas op de bagagedrager bieden onvoldoende plaats om al mijn kledij en toebehoren te kunnen meenemen. Uiteindelijk heb ik ervoor geopteerd om twee bijkomende fietstassen te nemen. Om bestand te zijn tegen de hitte neem ik 8 isolerende drinkbussen mee. Twee drinkbussen hang ik binnen het frame en de andere neem ik mee in één van de fietstassen.

Tijdens mijn trip sleur ik meer dan 15 kg extra gewicht mee.

Het extra gewicht dat ik meeneem bedraagt meer dan 15 kg. Ik ben zelf 1.87m groot en weeg ongeveer 87kg wat het totaalgewicht op bijna 105 kg brengt dat ik door de verschillende bergen moet zien te krijgen.

Eten en drinken

Een belangrijk aspect is om niet te dehydrateren tijdens de trip. Gezien het tijdens de rit gemiddeld 30 graden is, zal ik per uur één tot twee liters vocht moeten opnemen. Tijdens de oefenritten in de eerste maanden heb ik tevens gemerkt dat ik na een paar dagen een leeg gevoel had tijdens de ritten, ook al at ik regelmatig een snack. Uiteindelijk heb ik twee maanden voor mijn vertrek besloten om professioneel advies in te roepen. Een voorwaarde was dat het voedingsschema rekening hield met het feit dat ik in de verschillende plaatsen gemakkelijk aan de juiste voeding moet kunnen geraken. Het zal een uitdaging zijn om dit zo goed als mogelijk te kunnen volgen.

Het is een uitdaging om tijdens het 15-daagse avontuur de gepaste voeding te vinden

Mentale en fysieke training

De doelstelling die ik wil bereiken is van een totaal andere aard dan mijn wielerwedstrijden. Hierbij komt 25% van fysieke kracht en 75% van mentale kracht.

De doelstelling is om elke dag meer dan 180 km te fietsen met een gemiddelde van 2000 hoogtemeters. Ik zal dit in 15 dagen doen met daarbij 3 rustdagen. Ik ben gewoon om te trainen voor amateur wielerwedstrijden die maximaal 2u duren. Om me hierop voor te bereiden zit ik gemiddeld een 8-tal uur per week op de fiets. De doelstelling die ik wil behalen is van een totaal andere aard. Ik zal veel langer op een fiets moeten kunnen rijden en dit dagen aan een stuk.

Met een paar goede tips van enkele vrienden, een boek over “Endurance – How to Cycle Further” dat ik als verrassing van vriend Danny D. toegestuurd kreeg en enkele interessante blogs over de Trancontinentale wielerwedstrijden ben ik aan de voorbereiding begonnen. Om mijn type van doelstelling te behalen wordt door verschillende ervaringsdeskundigen de stelling geponeerd dat 25% komt van fysieke kracht en 75% van mentale kracht.

Om het mentale aspect onder controle te krijgen zorg ik voor een goede planning waarbij ik zo weinig mogelijk aan het toeval wens over te laten. Dit zou tijdens de trip voor minder stress moeten zorgen en dus meer mentale rust. Daarnaast heb ik mijn website Cycling Adventure 15 waar ik zowel mijn positieve als negatieve ervaringen kan delen en zo op een bepaalde manier een mentaal evenwicht kan creëren. Ik probeer me er ook van bewust te maken dat het mentaal niet eenvoudig zal zijn waardoor ik in mijn hoofd mijn verwachtingen niet te rooskleurig maak. Het zal voor mij een bijzondere ervaring zijn om te weten te komen welke impact het mentale aspect in de realiteit zal hebben.

Ik oefen voornamelijk in de Aerobe zones met af en toe een wat intensievere Anaerobe training

In januari 2021, 6 maanden voor de start van S1, ben ik begonnen met specifieke trainingsessies. Stelselmatig heb ik de duurtijd van de sessies opgedreven. Sinds januari rijd ik in de week tussen de 300km en 500km zowel binnen als buiten. Ik train vooral in de Endurance zone Z2 en regelmatig een tijdje in de Tempo zone Z2. Dit zijn de zones om mijn Aerobe capaciteiten te vergroten. Mijn ritten duren gemiddeld 6u. Tweewekelijks doe ik ook een Anaerobe training in zones Z3 en Z4 van maximaal 2u. De combinatie van Aerobe en Anaerobe oefenritten met de focus op Aerobe ritten is een belangrijk aspect. Bij de Aerobe training sessies haal ik een power output tussen de 200W en 230W. Bij de Anaerobe training sessies zit de power output boven de 250W.

Tijdens mijn avontuur zal ik niet zoveel power output produceren als tijdens de training sessies. Om het vol te houden is het advies om mijn power output tussen de 100W en 175W te houden. Bij de beklimmingen zal dit niet mogelijk zijn, maar daar zal ik mijn power output ook proberen beperken.

De route en het verblijf

De route heb ik uitgestippeld via de Komoot app. Een fantastische applicatie waarmee je meerdaagse trips kan plannen. Je stippelt eerst je begin- en eindpunt in en kan dan aangeven in hoeveel dagen je dit wenst te bereiken. Je kan simuleren hoeveel km’s en hoogtemeters je per dag moet doen afhankelijk van het aantal dagen dat je ingeeft.

Voor het plannen van het verblijf heb ik gebruik gemaakt van Booking.com. Per rit heb ik het eindpunt bekeken en gezocht naar een authentiek verblijf met zoveel mogelijk winkels en restaurants in de buurt. Als dit niet mogelijk was heb ik de rit en het traject aangepast. In sommige gevallen is het niet mogelijk om winkels en restaurants in de buurt van het verblijf te hebben.

In de tweede episode van seizoen 1 (S1:E2) beschrijf ik de ultieme test die ik in de Belgische Ardennen heb gedaan.

Van vrijdag 16 april tot en met 18 april zal ik een ultieme test doen waarbij ik alle aspecten zoveel als mogelijk probeer te simuleren. Je leest er meer over in de tweede episode van seizoen 1 (S1:E2). Daarna rest er mij nog een tweetal maanden om mij intensief voor te bereiden alvorens mijn avontuur aan te vatten. Ik kijk er met veel goesting naar uit!

  Lieve
  15 Apr 2021
  9:52am

  Veel succes
  Ik geloof erin

  Driedaagse test in de Belgische Ardennen. (S1:E2) – Cycling Adventure 15
  18 Apr 2021
  6:37pm

  […] erop reageert is moeilijk in te schatten. En daarnaast heb ik de test gedurende drie dagen gedaan. Mijn eerste avontuur (S1) zal 15 dagen duren wat uiteindelijk 5 keer zoveel is. Maar als het waar is wat de specialisten […]

  Jurgen
  19 Apr 2021
  11:18pm

  Euh Bart, top paginake hier, me eens doorgelezen…plezant man….
  1 rol wc papier maar? Da komt niet goe he maat
  Je lijkt me super goed voorbereid, eerlijk gezegd, top!

Geef een reactie