Ga naar de inhoud

Driedaagse test in de Belgische Ardennen. (S1:E2)

Cycling Adventure 15 S1 Driedaagse test in de Belgische Ardennen

Binnen enkele maanden is het zover. Om me optimaal voor te bereiden onderneem ik van vrijdag 16/04 tot en met zondag 18/04/2021 een driedaagse toer binnen België en de Belgische Ardennen. Ik simuleer daarbij zo goed als mogelijk alle aspecten van de 15-daagse trip. De afstand en hoeveelheid hoogtemeters van elke rit komen overeen met een gemiddelde rit van mijn 15-daagse avontuur. Ik vertrek met dezelfde bagage en overnacht op twee verschillende locaties.

Gedurende drie dagen leg ik 560 km met meer dan 7000 hoogtemeters af. Benieuwd hoe het verder afloopt? Lees dan hieronder verder.

Dag 1 Buggenhout naar Bouillon – vrijdag 16/04/2021

De eerste dag zit erop en het is vrij goed gegaan. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat het weer daarvoor wel perfect was. Gemiddelde temperatuur en weinig wind. Ik ben rond acht uur in Buggenhout vertrokken richt Bouillon. Het was voor mij de eerste keer dat ik naar de Belgische Ardennen ben gefietst. Eens het drukke Brussel gepasseerd rijd je van dorp naar dorp langs rustige wegen. Komoot is er heel goed in gelukt om de mooiste wegen te kiezen met prachtige natuur. Een keer is Komoot de mist in gegaan toen ik in een veldweg ben gesukkeld met halfweg een grote modderpoel. Ik moest denken aan de woorden van mijn goede vriend Sven die me een gravel bike had aangeraden. Met een dergelijke fiets zijn dergelijke wegen blijkbaar kinderspel. Maar dat is misschien toekomstmuziek.

Rijden met 17 kg bagage is geen kinderspel. Zeker omdat mijn BMC Roadmachine uit carbon is gemaakt en vrij licht is in gewicht. Bij het afdalen heb ik enorm moeten opletten dat mijn fiets niet begon te slingeren. Want als dat gebeurt heb ik de fiets niet meer onder controle met alle gevolgen die erbij horen.

Na 8 uren en 30 minuten op de fiets te hebben gezeten ben ik aangekomen in Bouillon.

Cycling Adventure 15 S1 Driedaagse Belgische Ardennen dag 1
Test in de Belgische Ardennen – dag 1

Enkele cijfertjes van de dag:

 • 195 totaal aantal km
 • 2750 hoogtemeters
 • 185 gemiddelde wattage
 • 115 gemiddelde hartslag
 • 23 km/u gemiddelde snelheid
 • 58 km/u maximum snelheid
 • 8u32 op de fiets
 • 9u43 onderweg
 • 5650 Cal verbrand

Ik heb vandaag geprobeerd om mijn krachten zo goed als mogelijk te doseren. Ik ben benieuwd of dit is gelukt. Morgen weet ik hierover meer te vertellen.

Dag 2 Bouillon naar Hermalle-sous-Huy – zaterdag 17/04/2021

Na een stevig ontbijt in lijn met mijn voedingsschema ben ik aan de lange dag begonnen. De zon was van de partij met een aangename temperatuur om te fietsen. Alleen de wind heeft me op bepaalde momenten wel wat parten gespeeld. De rit startte meteen met een stevige klim met klimpercentages boven de 10%. Dat was direct een goede test om te zien of ik al wat gerecupereerd was.

En vanaf dan was het alsof er geen einde kwam aan al het klimwerk. Op een bepaald moment was er een klim met percentages boven de 15%. Voor mij is dit een goede test om te zien of ik die bijna 20 kg extra gewicht naar boven krijg. Want in de Spaanse pyreneeën zal het binnen enkele maanden niet minder zijn. En vooral zal de klim daar veel groter in afstand zijn. Het was ook niet verrassend temeer omdat ik langs Baraque de Fraiture , één van de hoogste punten van België, passeerde. En dan kwam er een mooi geschenk tevoorschijn. Over een afstand van 16 km in dalende lijn richting Durbuy. Zalig.

Als je meer dan 9u op de fiets vertoeft dan is het logisch dat je over vanalles nadenkt. Welnu maakte ik me de bedenking hoe je een dergelijke trip zou moeten organiseren als er geen Garmin toestellen en Komoot apps bestonden? Dan zou je constant op de kaart op je buis moeten staren. Dat zou niet voor mij geweest zijn.

Alvorens in de herberg aan te komen ben ik nog langs de winkel gepasseerd om voldoende eten en drinken te hebben voor de laatste dag morgen. Eeen noodzakelijk kwaad want winkelen is niet mijn sterkste kant.

Cycling Adventure 15 S1 Driedaagse Belgische Ardennen dag 2
Test in de Belgische Ardennen – dag 2

Na enkele kilometers wacht me morgen de zwaarste beproeving, de klim “Roche aux faucons” met gedurende meer dan 1 km een gemiddeld stijgingspercentage van 9%. Voor mij is er geen andere mogelijkheid dan doorzetten. Want als ik van de trappers moet krijg ik mijn zware fiets met het zwaartepunt achteraan nooit naar boven.

Enkele cijfertjes van de dag:

 • 182 totaal aantal km
 • 2850 hoogtemeters
 • 187 gemiddelde wattage
 • 114 gemiddelde hartslag
 • 21,5 km/u gemiddelde snelheid
 • 60 km/u maximum snelheid
 • 8u32 op de fiets
 • 10u04 onderweg
 • 5750 Cal verbrand

Dag 3 Hermalle-sous-Huy naar Buggenhout – zondag 18/04/2021

Om 8u00 ben ik vertrokken richting de eerste beproeving en ultieme test. Ben ik in staat om de klim “Roche aux Faucons” zonder moeilijkheden boven te geraken? Het is een fameuze klim met gemiddeld 9% stijgingspercentage over 1 km en met een gedeelte van 14% stijgingspercentage over 100m. Het was wel even doorbijten maar het ging goed. Om het stijgingspercentage van 14% de baas te kunnen moest ik constant 400 Watt fietsen. Dat is de reden waarom ik anaerobe trainingen doe waar hogere wattages bij te pas komen.

Het was stralend weer met zowel de temperatuur en wind in mijn voordeel. Het fietsen ging vrij vlot en je merkt dat je de zware bagage na een tijdje gewoon wordt en stuurvaardiger wordt. Ik volg de route die Komoot me heeft uitgestippeld. Dat is natuurlijk heel handig als het allemaal goed gaat. Op een bepaald moment was ik aan het fietsen op een autoweg in de buurt van Luik. Het was al te laat om rechtsomkeer te maken. Ik moet zeggen dat dit niet zo een aangenaam gevoel geeft als auto’s voorbijrazen. Komoot heeft me ook via het centrum van Brussel geleid. Ik vind het persoonlijk niet zo aangenaam met al die verkeerslichten. Maar het moet gezegd dat er veel aandacht is voor fietsers met overal markeringen op de weg.

Cycling Adventure 15 S1 Driedaagse Belgische Ardennen dag 3
Test in de Belgische Ardennen – dag 3

Wat heeft de driedaagse me nu geleerd? Welnu, dagen na elkaar fietsen moet goed te doen zijn als ik goed doseer en zo laag mogelijke wattages fiets. Een voedingsschema is absoluut een aanrader. Ik heb geen enkele keer een energiedip gekend. Een goede nachtrust is super belangrijk. Het enige wat ik niet heb kunnen testen is de temperatuur. In Spanje en Frankrijk zal de temperatuur 20 graden hoger liggen. Hoe mijn lichaam erop reageert is moeilijk in te schatten. En daarnaast heb ik de test gedurende drie dagen gedaan. Mijn eerste avontuur (S1) zal 15 dagen duren wat uiteindelijk 5 keer zoveel is. Maar als het waar is wat de specialisten beweren dat het resultaat gehaald wordt met 25% fysieke kracht en 75% mentale kracht, dan denk ik dat ik een kans maak.

Enkele cijfertjes van de dag:

 • 181 totaal aantal km
 • 1820 hoogtemeters
 • 173 gemiddelde wattage
 • 110 gemiddelde hartslag
 • 23 km/u gemiddelde snelheid
 • 64 km/u maximum snelheid
 • 7u56 op de fiets
 • 9u02 onderweg
 • 5000 Cal verbrand
  sven van esbroeck
  14 Apr 2021
  11:14pm

  Succes makker , geloof in jezelf en alles komt tot een goed einde!😉💪

  Angelo
  15 Apr 2021
  6:12pm

  Leuke uitdaging, succes topper!!

  Van Goethem Kurt
  15 Apr 2021
  9:50pm

  Bart, heel mooie ritten. Heel veel succes. 👍🙂

  Frank en Inge
  16 Apr 2021
  8:16pm

  Goed gedaan! Doe zo voort! We kijken al uit naar het verslag van morgen. Bij pech, mag je ons altijd contacteren. Grtjs

  Pat
  17 Apr 2021
  10:06pm

  Amaai Bartjen, sterke prestatie en een leuke uitdaging👌👍

  Geert
  17 Apr 2021
  10:59pm

  Bart superman

  Zo ken ik u .
  Ge doet t toch maar weer
  Waar een ander over denkt doe jij gewoon .
  Topper
  Geniet van de mooie ritten en van de mooie natuur
  En vooral van de uitdaging

  Tot zo

  sven van esbroeck
  18 Apr 2021
  12:29am

  Goe bezig , je komt er zonder problemen 👍👌

  Kris Verhaegen
  18 Apr 2021
  1:32pm

  Goe bezig Bart, echt chapeau en merci om dit te delen

  Patrick
  19 Apr 2021
  2:00pm

  Bart= The beast Van Mol💪💪💪

  Ward Brijs
  19 Apr 2021
  9:35pm

  Sjiek Bart! Moet knap geweest zijn dit seizoen en dit weer! Knap gedaan! Vraag me alleen af : 17(!) kg, das enorm toch ..?

  Jurgen
  19 Apr 2021
  11:08pm

  Bart, dit lust ik graag – super tof om dit zo te volgen. Je training…deze aanloop – goede test denk ik, je kan een beetje extrapoleren, .. zal niet van de poes zijn – gelukkig zijn er geen poezen in de Pyreneën dus no issue…

  Leuk dat je tussen het fietsen de tijd neemt om een fotootje te schieten – kunnen we als volgers meegenieten van de gekke dingen die je tegenkomt! Blijven doen!
  Ik verschiet ook van ’t cijfermateriaal
  -die gemiddelde wattages van jou…ik word daar zo moe van… 😉 straf.
  -zo’n 8 uur op de fiets..misschien wat creditcard-budget links zetten voor een sportmassage links of rechts?

  Ik vat samen door te zeggen dat ik gezond jaloers ben, knap maat, echt! (sportief, sightseeing, beleving…)

  Gravelbike: 1 adres (https://www.santosbikes.com/nl/fietsen/gravel/gravelmaster)

  Amina
  24 Apr 2021
  10:48am

  Hello Bart,
  J’ai pu m’évader quelques instants et je t’en remercie les quelques photos de paysages sont magnifiques. C’était un plaisir de te lire.
  Le défi est énorme et j’ai hâte de connaître la suite…..
  Félicitations pour ta belle performance.

  Steven
  28 May 2021
  2:49pm

  Super Bart!! Heel veel succes gewenst met dit onvergetelijk avontuur! Yes you can!

Geef een reactie