Ga naar de inhoud

Over Cycling Adventure 15 (CA15)

De snel veranderende wereld zal in de komende decennia een enorme impact hebben op het welzijn van mensen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Persoonlijke groei is nodig voor mensen om deze grote uitdaging aan te gaan.

Cycling Adventure 15 (CA15) is het pad van persoonlijke groei waarop Bart Van Mol in 15 jaar 40.075 km zal fietsen in verschillende landen van alle continenten van de wereld en waarmee Bart mensen wil inspireren hun pad van persoonlijke groei te ontwikkelen in deze snel veranderende wereld.

CA15 is een concept van EMA Advice dat actief is in digitale veranderprojecten. Hierbij is het aspect persoonlijke groei van de betrokkenen bij het project een belangrijk hulpmiddel om de impact van de verandering op te vangen. De ervaring die wordt opgedaan bij de verschillende activiteiten van CA15 wordt gebruikt voor het uitdenken en uitvoeren van de digitale verandertrajecten.

Waarom CA15

Bart Van Mol heeft de leeftijd van 48 jaar bij het begin van het pad van CA15 in 2021. Al heel zijn leven heeft hij uitdagingen nodig zowel op privé als op professioneel vlak. Zijn vader Marcel en tevens zijn beste vriend die in 2016 is overleden kon dat niet begrijpen. Hij is heel zijn leven bij dezelfde werkgever gebleven. Een job met werkzekerheid was wat telde voor hem. Hij was fier op zijn zoon die na zijn studies onmiddellijk een vaste betrekking als leraar wiskunde vond. Maar na twee jaar toen Bart het lesgeven onder de knie begon te krijgen zat de uitdaging er voor hem op tot grote spijt van zijn vader.

Mijn vader was telkens ontgoocheld wanneer ik aan een nieuwe uitdaging begon, maar uiteindelijk blij dat hij er mee kon van genieten.

Telkens als Bart aan een nieuwe uitdaging begon vond zijn vader het geweldig en was hij fier op zijn zoon. En telkens moest Bart hem ontgoochelen wanneer hij nood had aan een nieuwe uitdaging. De grootste ontgoocheling van zijn vader was er toen Bart op 35-jarige leeftijd zijn jongensdroom had waargemaakt en beroepspiloot is geworden en er na 5 jaar mee is opgehouden. Het was geen uitdaging meer voor hem.

Op zijn 40ste is hij begonnen met wielerwedstrijden voor amateurs te rijden wat een enorme uitdaging was. De eerste maanden kon Bart geen enkele wedstrijd uitrijden. Zijn echtgenote Eva en kinderen Senne en Lien hadden de hoop al opgegeven en vonden het niet realistisch. Maar op basis van extern advies en een grote dosis doorzettingsvermogen en discipline heeft hij de wedstrijden kunnen uitrijden. Hij is nooit een topper geweest maar wist goed zijn plaats in het peloton te bewaren.

Al geruime tijd voelde ik me niet goed in mijn vel omdat ik geen antwoord vond op de vraag hoe ik de komende jaren zinvol zou kunnen doorbrengen.

Bart heeft nooit spijt gehad van wat hij allemaal heeft gedaan. Hij bekeek elke uitdaging als een project waar hij het beste van zichzelf gaf om een meerwaarde te creëren. Op die manier leerde hij vele mensen kennen en groeide hij op zowel het inhoudelijke als menselijke vlak. Maar al geruime tijd voelde Bart zich niet goed in zijn vel omdat hij geen antwoord vond op de vraag hoe hij de komende jaren zinvol zou kunnen doorbrengen. Welke uitdaging zou hij nog kunnen aangaan waarbij hij zichzelf goed voelde, een meerwaarde zou kunnen brengen en tegelijkertijd groeien als persoon? Het antwoord heeft lange tijd op zich laten wachten tot op het moment dat hij een LinkedIn post had gezien van Christian Tijsmans. Christian begeleidt mensen op een kruispunt die hen laat ervaren wie ze werkelijk zijn, wat hun zielsdoel is en helpt hen op weg naar een authentieker en meer vervuld leven. Na enkele coaching sessies en tips van Christian kreeg Bart het antwoord op zijn vraag. Bart is er Christian nog eeuwig dankbaar voor.

Mijn dochter Lien vond het een bijzonder idee en steunde dit volledig. Bij mijn zoon Senne en mijn echtgenote Eva was er initieel een aarzel.

Op een zaterdag in januari 2021 vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Bart wilde de komende 15 jaar telkens in andere landen en in alle continenten van de wereld de afstand 40.075 km afleggen die overeenkomt met de omtrek van de aarde. Zijn dochter Lien vond het een bijzonder idee en steunde dit volledig. Bij zijn zoon Senne en zijn echtgenote Eva was er initieel een aarzeling en bezorgdheid maar uiteindelijk zagen ze het volledig zitten. Zijn moeder Lieve was niet verrast. Ze kent Bart al zovele jaren op die manier en heeft hem altijd zijn vrije keuzes gegund.

Mijn avontuur is een combinatie van fysische inspanning, een ontdekking van de pracht van de wereld, het werken aan mijn persoonlijke groei en luisteren naar hoe de mensen omgaan met de snel veranderende digitale wereld als inspiratie voor mijn professionele bezigheden.

Per jaar komt de afstand die Bart aflegt neer op een gemiddelde van 2.700 km. Hij vertrekt met de fiets in een bepaald land en reist dan door 1 of meerdere landen totdat hij die afstand heeft bereikt. Bart neemt enkel zijn fiets mee en het nodige materiaal. De duurtijd beperkt hij tot maximaal 3 weken. Naast de fysische en mentale uitdaging en het bewonderen van de pracht van de natuur en het werken aan zijn persoonlijke groei, wil Bart ook van de gelegenheid gebruik maken om met mensen te praten over hoe zij omgaan met de snel veranderende digitale wereld.

Ik deel mijn Cycling Adventure 15 avontuur om op die manier mensen te inspireren om zelf een persoonlijk groeipad uit te werken in een snel veranderende wereld.

Bart heeft getwijfeld of hij zijn avontuur op deze manier via een website en blog zou kenbaar maken. Maar uiteindelijk heeft hij beslist om dit toch te doen omdat Bart sowieso iemand is die zijn ervaring wilt delen. Daarnaast is hij ervan overtuigd dat er vele mensen zijn die er wel aan denken om een verandering in hun leven te brengen of die willen groeien als mens maar niet goed weten hoe hieraan te beginnen. Misschien kan hij met het delen van zijn avontuur waarbij hij werkt aan zijn groeipad hiertoe een bescheiden bijdrage leveren. Al die levenservaring wil hij sowieso ook meenemen als inspiratie bij het uitvoeren van zijn werkgerelateerde opdrachten.

Mijn Cycling Adventure 15 avontuur draag ik op aan Koen, onze dierbare vriend.

Al jaren fietste Koen wekelijks mee met de fietsvrienden waar Bart deel van uitmaakt. Fietsen was voor Koen een uitlaatklep. Op regelmatige tijdstippen legde Koen de lat voor zichzelf hoog en deed hij mee aan zware georganiseerde fietstochten. Einde maart 2019 zijn de fietsvrienden traditiegetrouw een week naar Mallorca gereisd. Het is toen dat Koen merkte dat het stappen en fietsen niet meer zo vlot ging. In augustus van dat jaar kwam het harde verdict dat Koen leed aan een zeldzame spieraandoening waardoor hij minder en minder mobiel werd. Het is hard en onfair hoe een dierbare vriend van de ene dag op de andere zijn levensperspectief teniet ziet gaan. Koen is op dinsdag 19 oktober 2021 vredig en rustig in zijn slaap gestorven. De vrijdag voordien was Bart nog bij hem op bezoek. Hij zal nooit meer vergeten wat Koen toen zei:”Bart, heb respect voor het leven en je lichaam want het is een heel kostbaar begrip.” Uit respect en herdenking voor Koen en uit dankbaarheid voor het levens- en groeiperspectief wordt met welbevinden van Koen het Cycling Adventure 15 avontuur opgedragen aan hem.

Bij elk avontuur hoort een toepasselijk lied.

Tijdens de initiële voorbereiding heeft Bart de zanger Danny Vera ontdekt. Geniet mee van het prachtige lied ‘Roller Coaster’ dat toepasselijk is bij het avontuur en de uitdaging van het realiseren van een persoonlijk groeipad in een snel veranderende wereld.

Here we go
On this rollercoaster life we know
With those crazy heights and real deep lows
I really don't know why

And I will go
To the farthest place on earth I know
I can travel all the road, you see
Cause I know you there with me

You don’t have to slow me down
Cause I will always be around
I will find my way back home
Where magnolia grows, where magnolia grows

But I guess you know
Why I do what I do and where I go
I try to fill an empty space inside
But I can't do that without you

You're even with me in my dreams
I see a sail, the seven seas
I will try to find my way
You’re always there tomorrow, you're always there tomorrow

Here we go
On this rollercoaster life we know
With those crazy heights and real deep lows
I really don't know why

And I will go
To the farthest place on earth I know
I can travel all the road, you see
Cause I know you there with me

You don't have to slow me down
Cause I will always be around
I will find my way back home
Where magnolia grows, where magnolia grows

Here we go
On this rollercoaster life we know
With those crazy heights and real deep lows
I really don't know why

And I will go
To the farthest place on earth I know
I can travel all the road, you see
Cause I know you there with me

Here we go
On this rollercoaster life we know
I can travel all the road, you see
Cause I know you there with me

Cause I know, oh know
You there with me