Ga naar de inhoud

Bikepacking in Noord-Chili: Van onverwachte uitdagingen tot sterrenpracht.(S4 P1:E2)

Volgens mijn planning vertrok ik op 1 januari 2024 vanuit het nog slapende La Serena. Mijn reis ging naar het Noorden, bewust niet richting het zuiden van Chili vanwege het totaal verschillende klimaat en de structuur, vergelijkbaar met mijn eerdere fietstocht in Noorwegen. Daarom koos ik ditmaal voor het woestijnachtige noorden.

Al snel werden mijn reisgenoten twee agressieve honden die mij achtervolgden. De zwerfhond in Chili is een onderschatte vijand en een gevaarlijke plaag hier waarover ik uitgebreider zal vertellen in mijn volgende blogverhaal.

Cycling Adventure 15 (CA15) is mijn pad van persoonlijke groei waarmee ik mensen wil inspireren hun eigen pad van persoonlijke groei te ontwikkelen in deze snel veranderende wereld.

Geleidelijk besefte ik dat bikepacking in Noord-Chili van een heel andere orde was dan mijn vorige avonturen, een soort ‘next level’.

Mijn eerste rit volgde strikt de uitgestippelde route die Strava had voorbereid. Het leidde me weg van de grote wegen naar kleine dorpen en paden die al snel ongeschikt waren voor mijn zwaarbeladen gravel bike. Vastgereden in stenen en zandduinen, keerde ik noodgedwongen terug. Zonder mobiel bereik gebruikte ik mijn Garmin toestel om een alternatieve route te vinden. Ik vond gelukkig een ietwat betere weg waar ik twee uur lang geen ziel tegenkwam. Het was mijn eerste dag in het indrukwekkende berglandschap van Noord-Chili.

Geleidelijk besefte ik dat bikepacking in Noord-Chili van een heel andere orde was dan mijn vorige avonturen, een soort ‘next level’. Door de onbetrouwbare Strava-route-informatie bleek mijn inschatting van tijd en afstand onrealistisch. Bovendien bleek het fietsen met mijn zwaarbeladen gravelbike van 23 kg uitdagender, waardoor ik veel trager reed dan verwacht. Een frustrerend fenomeen dat me in de weg stond en blijkbaar bekend is bij Chileense wielrenners, is het feit dat een sterke wind strak op kop staat bergafwaarts, waardoor je nog moet bijtrappen.

Ik besloot tegen mijn natuur in mijn planning los te laten .

Ik besloot tegen mijn natuur in mijn planning los te laten, alle accommodaties te annuleren en dag per dag te bekijken. 

Mijn eerste nacht verbleef ik op een kleine camping verscholen achter de huizen van een klein dorpje en uitgebaat door een vriendelijk jong koppel. Het was 1 januari en een familie Chilenen hadden ook die camping uitgekozen. Tot middernacht hebben ze gedanst en gefeest. Het waren heel vriendelijke mensen die me een broodje met vis hadden aangeboden en me tips gaven voor mijn route de volgende dag.

Mijn gevoel van geluk kreeg een flinke deuk door een lekke band kort na vertrek. Tijdens het repareren ontdekte ik dat mijn buitenband licht gescheurd was, vermoedelijk door op de eerste dag tussen de stenen te rijden. Ondanks het feit dat ik een reserveband bij me had, bleek het voor mij onmogelijk om deze te monteren. Ik kon niet anders dan de kapotte buitenband erop te zetten en hopen dat het standhield. Mijn geluk was van korte duur toen ik aan het einde van de rit opnieuw pech kreeg bij het binnenrijden van Vallenar, maar gelukkig bood een vriendelijke Chileense man hulp en bracht me naar mijn accommodatie.

De volgende dag zocht ik hulp bij een klein fietsenwinkeltje om de buitenband te laten monteren. De ervaren fietsenmaker kon uiteindelijk zelf pas de buitenband met behulp van een haardroger monteren. Moet ik in de toekomst dan ook nog een haardroger meesleuren 😫.

Met volle bewustzijn genoot ik van dit prachtige landschap en avontuur

De volgende dagen reed ik langs de Stille Oceaan  en overnachtte in ter plaatse geboekte hostels of B&Bs. Je merkt overal dat mensen nog leven in oude, soms in elkaar geknutselde huizen. Hier is de digitale wereld nog niet doorgedrongen. Mobiel bereik is schaars en en in sommige dorpen gaan mensen nog steeds naar de pc-shop om het internet te gebruiken.

Met volle bewustzijn genoot ik van dit prachtige landschap en avontuur, terwijl ik af en toe reflecteerde over mijn persoonlijke groeipad. Vooral gevoelens van dankbaarheid kwamen in me op voor het geluk dat ik heb met mijn gezin, familie, vrienden en werk.

De beloning was evenredig dankzij de prachtigste sterrenhemel die ik ooit had gezien.

Om vanuit het dorpje Taltal naar Antofagasta te fietsen, moet je een deel van het Andesgebergte oversteken. Ondertussen had ik meer ervaring opgedaan en was ik me ervan bewust dat hiervoor twee fietsdagen nodig zouden zijn. Tijdens de eerste fietsdag kon ik het middelpunt van de route bereiken op een hoogte van 2100 meter, waarbij er geen mobiel bereik was. Ik had mijn gezin vooraf gewaarschuwd dat ik niet bereikbaar zou zijn en dat, als ze na de tweede dag niets van me zouden horen, ze aan de alarmbel moesten trekken.

Er stond me de “buiten categorie” klim te wachten van 32 km die vertrok vanuit Paposo. Vooraf vond ik nergens concrete informatie over de klim, wat achteraf gezien maar goed was, want anders had ik er misschien niet aan begonnen. Door het extra water moest ik 26 kg bovenop mijn lichaamsgewicht meeslepen. De eerste 10 km van de klim, met gemiddeld 10 tot 12 procent stijgingspercentages en een temperatuur die flirtte met de 50 graden, vormden een zware mentale uitdaging.

Maar de beloning was evenredig. Ik bereikte de top van de klim op 2100m tegen de valavond bij het Paranal-observatorium van ESO, een van ’s werelds allerbeste astronomische waarnemingslocaties en het vlaggenschip voor Europese astronomie. Dat was de plek waar ik mijn tent opsloeg en bij volledige duisternis genoot van de prachtigste sterrenhemel die ik ooit had gezien. Het bracht me terug naar mijn tijd toen ik astronomie studeerde aan de universiteit van Leuven, waar de professoren uitgebreid vertelden over dit observatorium in Chili. Een onvergetelijke ervaring in de Atacama-woestijn.

Misschien is vooraf teveel plannen dan toch niet altijd een goed idee. 😉

Stay tuned voor mijn volgende verhaal over het laatste deel van solo fietsavontuur in Noord-Chili 👋

Enkele cijfers van mijn ritten:

RitTrip van#KM#Uren
op de fiets
#Altitude mtrs
01/01La Serena1066u071415
02/01La Higuera1588u061563
03/01Vallenar864u03451
04/01Huasco – Carrizal1427u401309
05/01Bahia Inglesa1477u191587
06/01Chañaral – Conchuela1538u141896
07/01Taltal – El Puerto1077u532555
08/01Sierra Paposo1215u35491
Cijfers van mijn ritten

  Filip
  9 Jan 2024
  6:48pm

  Wauw Bartje!!! Dit is inderdaad avontuur van een andere orde (Azië was “piece-of-cake” als ik dit lees! 🙂 ). Knap hoe je hier hele grenzen verlegt. Respect man! Rust effe goed uit nu en geniet van de laatste stukken. Be careful en tot binnenkort! Knuffel. Filip

  Stan brijs
  9 Jan 2024
  6:51pm

  Sterk bezig Bart!! Jezelf fysiek en mentaal aan het overtreffen big time! Schitterende beelden. Zó mooi . Maar wat een inspanning om daar te geraken, dat zien wij niet op de foto’s …goede moed en hopelijk vooral geluk en geen pech meer voor het vervolg. We rijden virtueel mee. Kiss! Stan

  Geert de saedeleir
  9 Jan 2024
  7:21pm

  Das weer een behoorlijk heftig avontuur ..amai super!!!

  Zo intense momenten moet je koesteren .
  De menselijkheid onder de bevolking daar zal wel een grote meerwaarde zijn ook aan u totaal beleving.
  Geniet r van makker.
  Maar wees vooral weer voorzichtig en allert .
  Nog een veilige en gelukzalige doorreis
  Tot binnekort. Geert

  herman
  9 Jan 2024
  7:36pm

  Sorry Bart, zwerfhonden was ik vergeten te melden.
  Ik ben superblij dat je stap op stap verliefd wordt op Chile (mooiste land ter wereld nietwaar ?). Superinspirerende blog, ik reis echt mee !
  Wees supervoorzichtig, vooral met de zon, Chili op zich is veilig.
  Herman

  Dirk Verzee
  9 Jan 2024
  7:41pm

  Hey Bart,
  Wat een verhaal. Het is alsof we er weer middenin zitten. Je grenzen nog maar eens verleggen en die waren al zo ruim.
  Veel geluk met het 2de deel van je avontuur.
  We duimen voor je en leven met je mee.
  Onze problemen zijn ineens “peanuts” geworden.
  Succes en be careful.
  Grtjs, Dirk V

  Gerry De Geyter
  9 Jan 2024
  7:42pm

  Amai Bucky, weer onwezenlijke dingen.
  Stay safe!

  Danny Dilissen
  9 Jan 2024
  7:51pm

  Prachtig om te lezen, ongelooflijk inspirerend !!!
  Geniet er vooral nog van en “be safe”

  gerd
  9 Jan 2024
  7:57pm

  Sjiek dinges Bart, magnifieke landschappen om door te zwoegen. geniet ervan….

  Van Esbroeck Sven
  9 Jan 2024
  9:06pm

  Hé Makker, wow wat een hels avontuur!!!
  Kijk al uit naar het volgende verhaal 🤩💪👍

  Frank Vandenbroucke Catsye
  9 Jan 2024
  9:26pm

  Whaaaaw Bart!!
  Had de idee dat je het een en ander reeds doorstaan had, maar nu in Chili blijkbaar van een andere orde! Tja, uitdaging is nodig voor onzen Bart. 🙂
  Dikke proficiat voor je grensverleggend werk! Voorzichtig en to hoors. 👍😉

  Hilde Van Mol
  9 Jan 2024
  10:44pm

  TOP , BART !!!!!!

  Jurgen De Block
  9 Jan 2024
  11:27pm

  Bart, ik lees je tekst, bekijk je foto’s, lees nóg eens tussen de lijnen….MACHTIG! Zo mooi, zo desolaat.
  Tijdens ’t hardste .. beleef je ’t mooiste. Kippevel!
  Je bent jezelf een onvergetelijke ervaring en herinnering aan het pedalleren . Pet af!
  Blijf volhardend, genietend en veilig doorgaan makker!
  Jurgen

  Veerle Verleyen
  10 Jan 2024
  7:39am

  Mo Bart jongen, wat een ervaring en prestatie:we klinken toch eens bij terugkomst op het nieuwe jaar 🤞take care Veerle 🍀

  Ward
  10 Jan 2024
  8:19am

  Hey Bart,

  ziet er geweldig uit maat! Inspiring! Eerste keer dat alles wat er bij komt kijken een even grote (mentale) uitdaging is als het fysieke stuk precies. Ik bewonder je echt dat je zonder dat je de grote kampeerman bent (zoals je zelf schreef en ik dat eerlijk gezegd ook echt niet in je zag ;-)) niks uit de weg gaat, dat gewoon doet en compleet buiten je comfortzone in je tentje in een verlaten woestijn gaat liggen. Ik begin een vermoeden te hebben dat jij (in alle stilte) een boek van Wayne Dyer hebt gelezen 😉 ? Die link naar de sterrren, onze studententijd indachtig moet voor jou magisch zijn geweest, ga je nooit meer vergeten, mooie puzzel. Ben ook erg benieuwd naar je fysieke ervaring op grootste hoogte aan 60 % zuurstof. Hoor het wel later.

  ‘Het leven is als een boek. De vraag is : ben jij de auteur of is het geschreven door anderen’ 😉

  Succes en hou het veilig !

  michael
  10 Jan 2024
  9:59am

  Bart,

  wat een avontuur! Ik sta versteld van wat je nu presteert. Ik voel een diep respect en bewondering.
  Hou het in ieder geval veilig en luister naar je lichaam. Maar ik weet dat je het eindpunt gaat bereiken.
  Nog veel goeie moed en ik verlang er naar om je verhalen life te mogen aanhoren 🙂

  HV
  10 Jan 2024
  10:55am

  Vrijblijvende culinaire tip voor CA15 Tours:

  Omdat je niet in Zuid-Korea zit
  Een wilde hond aan ’t spit
  Onder een mooie sterrenhemel met een glazeke wijn
  Meer moet dat voor een tourer niet zijn

  Geniet ervan en hou het veilig!
  H

  Amina
  10 Jan 2024
  11:15am

  Salut Bart,
  Super impressionnant, les paysages sont magnifiques on se croirait sur la lune un tout grand merci pour ce partage. C’est vrai que ça change de l’Asie…. profite des moments présents.
  Super top ce voyage. Prends bien soin de toi. À très bientôt pour la suite des aventures.💪🏼👍☺️

  Patrick Redant
  10 Jan 2024
  12:42pm

  Bart,

  Straf avontuur!
  Geniet van je 2de deel en nog veel veilige kilometers zonder kapotte band.
  Nog veel succes.

  Grt.
  Patrick

  Taminau Luc
  10 Jan 2024
  7:56pm

  Dag Bart,

  Wel de moeite wat je tot nu toe hebt meegemaakt! Hou het veilig en geniet zeker van de mooie en ruwe natuur en ook van de prachtige sterrenhemel.
  Groetjes van ons.

  kris verhaegen
  10 Jan 2024
  10:22pm

  Amai copain , diep respect en inspirerend. en wat een ervaring weeral ook al zijn de uitdagingen echt wel next level en serieus buiten de comfortzone. Knap hoe je hier mee omgaat want zeker niet evident.
  ik wens je echt nog veel succes en vooral ook voldoende tijd om wat te genieten. luister zeker naar je lichaam en stay safe , kijk er enorm naar uit om Bart 4.0 terug te zien en het vervolg van uw avontuur.
  take care mate !
  kris en co

  Dartodo Madera
  11 Jan 2024
  6:50pm

  Dear Bart,
  As ordered by Mr Gabriel Boric, please contact us ASAP (as soon as you have a mobile connection).

  We have, from a well-trusted source, clear indications that you might organise a BBQ with wild dogs on ’t spit.
  Please be informed that this is illegal (unless we are invited, of course).
  As a present, we can bring a hairdryer, very useful in the desert for any bike reparation.
  Looking forward to your RSVP.

  Greetings & Saludos,
  Dartodo Madera de Buganvilla

  Thiago
  13 Jan 2024
  7:44am

  Welcome to South America, Bart!
  I am amazed, but not surprised, by your courage and perseverance to keep going, pushing yourself, and enjoying this beautiful journey and accepting the challenges. These stunning pictures are a treat for all of us, but I cannot imagine the true experience you are having. I am proud of all the mental and physical challenges you have overcome so far. Keep pushing yourself and capturing these beautiful moments in your memory to share with us later.
  With all my respect and great admiration. Ik ben trots op je.

  Lana Segers
  30 Jan 2024
  11:34am

  Hey Bart,

  Bedankt om deze verrijkende ervaringen en woorden te delen! Heb bewust de tijd genomen om dit avontuur te lezen en kijk alvast uit naar juli 2024!

Geef een reactie