Ga naar de inhoud

Ritten 9-10-11-12/15 Fietsen door het heuvelachtige centrum van Frankrijk. (S1:E9)

Mijn volgende 4 ritten zetten koers richting Besançon waar ik mijn derde en laatste rustdag heb. Ik heb drie tussenstops gemaakt om te overnachten in Saint-Hilaire-le-Château, Peschadoires en Chaneins. De vier ritten 9, 10, 11 en 12 van mijn avontuur lopen via het centrum van Frankrijk.

Cycling Adventure 15 (CA15) is mijn pad van persoonlijke groei waarmee ik mensen wil inspireren hun eigen pad van persoonlijke groei te ontwikkelen in deze snel veranderende wereld.

De omgeving in het centrum van Frankrijk lijkt sterk op een mix tussen de Vlaamse en Waalse Ardennen. Open vlaktes worden afgewisseld met bosrijke en heuvelachtige omgevingen. Het mooie uitgestrekte uitzicht op de plaats Belvédère des Ancises zal me altijd bijblijven. Vooral in de ochtend krijg je mooie pittoreske beelden te zien.

Je passeert er veel gezellige dorpjes, zoals bijvoorbeeld Aubusson en Besançons, die gelijkenissen hebben met dorpjes in België.

Ik ben van nature iemand die graag sociaal contact heeft. Daarom ben ik blij dat ik af en toe een goed gesprek kan voeren. Zelfs met Bella de koe heb ik een uitgebreid en interessant gesprek gehad. Ze was volledig mee met het CA15 concept. En als ik Bella niet tegenkom dan komt er wel iets anders op mijn pad zoals de huifkarren die me deden denken aan vroeger toen ik 15 jaar oud was. We hebben toen een week aan de kust met paard en kar rondgetrokken met mijn moeder, zus en een paar vrienden.

Op mijn route ben ik Laurent, een zelfstandige in de tuinbouw, tegengekomen toen ik uit een winkeltje stapte. Hij begon vragen te stellen over mijn fiets. Uiteindelijk bleek dat hij zelf heel graag op avontuur wou gaan en nog een duwtje in de rug nodig had.

Bij aankomst in Besançon waar ik dit verslag schrijf, ben ik ontvangen door een zeer aangename kerel. Benoit werkt en slaapt in het hotel gedurende 4 maanden en trekt daarna met zijn skateboard de wijde wereld in. Hij denkt eraan om tevens met de fiets rond te trekken. Hij vertelde me dat zijn volgende trip naar Cambodja is waar er vele mooie wandel- en fietswegen zijn. Ik denk dat Benoit me geïnspireerd heeft om daar ooit een seizoen van te maken.

In Frankrijk heb je overal mooie wegen om te fietsen. In vergelijking met Spanje zijn de stijgingspercentages uitdagender. Tijdens mijn rit 10 van Peschadoires naar Chaneins heb ik het niet gemakkelijk gehad. Er was op een bepaald moment een weg met stijgingspercentages tot 20%. Dan komt de mentale wilskracht van pas.

Soms haal ik een hogere gemiddelde snelheid wanneer de wind in mijn voordeel is. En ook de temperatuur speelt natuurlijk een rol. In Frankrijk heb ik veel gematigdere temperaturen gevoeld in vergelijking met Spanje waar de temperatuur tot 49 graden opliep. Ik heb toen per dag 18 drinkbussen nodig gehad. Wat overeenkwam met 13 liter water. In Frankrijk zijn het ‘maar’ 8 drinkbussen per dag. Op mijn weg naar Besançon heeft het onweer me gelukkig niet ingehaald.

Zovele dagen na elkaar grote afstanden fietsen heeft een serieus effect op mijn lichaam. Goed en voldoende slapen is één van de belangrijkste elementen om te herstellen. Dat lukt niet altijd. Op het eerste zicht leek hotel Thaurion de perfecte locatie totdat de nostalgische geur me in de gang en mijn slaapkamer tegemoet kwam.

Daarnaast probeer ik ’s avonds voldoende te eten. Dat lukt niet elke keer maar in Chaneins was dit opnieuw het geval. Met de hulp van Nathalie en haar uitgeruste keuken heb ik één van mijn favoriete gerechten klaargemaakt. Het deed me spontaan denken aan mijn overleden vader Marcel die vele keren na een lange vergadering midden in de nacht nog spaghetti begon klaar te maken.

En dan, naast de dagelijkse chocomelk, nog 4 niet te missen elementen om het zo lang uit te houden: water, chamois crème, nivea crème, flexium gel en een triggerbal. Vergeet deze zaken zeker niet als je voor lange tijd op de fiets zit. Je zal er wel bij varen.

Ik heb ondertussen 2192 kilometers afgelegd met 26300 hoogtemeters. Er volgen nog 3 zware ritten richting België alvorens ik op woensdag 4 augustus aankom in mijn thuishaven Buggenhout. De laatste rit zal ik vergezeld worden van heel goed gezelschap. Mijn goede vriend Sven en zijn vriendin Nele rijden met me mee naar huis vanuit Saint-Ode. Wie nieuwsgierig is waar ik aan het fietsen ben kan me de komende dagen volgen via mijn livetrack.

Enkele cijfertjes van rit 9 (Archiac naar Saint-Hilaire-le-Château):

 • Maximum temperatuur: 27° C
 • Gemiddelde temperatuur: 19° C
 • 207 totaal aantal km
 • 2804 hoogtemeters
 • 199 gemiddelde wattage
 • 108 gemiddelde hartslag
 • 24 km/u gemiddelde snelheid
 • 69 km/u maximum snelheid
 • 8u38 op de fiets
 • 10u24 onderweg
 • 6978 Cal verbrand

Enkele cijfertjes van rit 10 (Saint-Hilaire-le-Château naar Peschadoires):

 • Maximum temperatuur: 37° C
 • Gemiddelde temperatuur: 23° C
 • 154 totaal aantal km
 • 1996 hoogtemeters
 • 158 gemiddelde wattage
 • 95 gemiddelde hartslag
 • 20,6 km/u gemiddelde snelheid
 • 55 km/u maximum snelheid
 • 7u30 op de fiets
 • 8u58 onderweg
 • 4888 Cal verbrand

Enkele cijfertjes van rit 11 (Peschadoires naar Chaneins):

 • Maximum temperatuur: 35° C
 • Gemiddelde temperatuur: 22° C
 • 168 totaal aantal km
 • 2289 hoogtemeters
 • 172 gemiddelde wattage
 • 101 gemiddelde hartslag
 • 21,1 km/u gemiddelde snelheid
 • 66 km/u maximum snelheid
 • 7u59 op de fiets
 • 9u39 onderweg
 • 5664 Cal verbrand

Enkele cijfertjes van rit 12 (Chaneins naar Besançons):

 • Maximum temperatuur: 29° C
 • Gemiddelde temperatuur: 22° C
 • 189 totaal aantal km
 • 1562 hoogtemeters
 • 165 gemiddelde wattage
 • 90 gemiddelde hartslag
 • 21,8 km/u gemiddelde snelheid
 • 56 km/u maximum snelheid
 • 8u39 op de fiets
 • 10u40 onderweg
 • 5889 Cal verbrand