Ga naar de inhoud

Principes zijn de fundamenten van mijn groeipad

In het najaar van 2020 had ik een gesprek met een collega over enkele inspirerende boeken. Hij was verbaasd dat ik het boek niet kende van Stephen Covey (Boek Stephen Covey ) over effectief leiderschap. Mijn collega vond dit ‘het boek’ dat iedereen moet gelezen hebben.

In deze rubriek “Groei mee in de snel veranderende wereld” deel ik graag mijn ervaring mee en wil ik mensen inspireren tijd te investeren in hun groeipad zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

Welnu ik heb het boek gelezen en inderdaad heeft mijn collega overschot van gelijk. Het boek is vandaag na zovele jaren nog meer dan ooit relevant in deze snel veranderende wereld.

Ik had voor mezelf al uitgemaakt dat ik mijn principes op papier zou moeten zetten als leidraad hoe ik in het leven wil staan. Ik had al een eerste draft opgesteld maar in het boek vond ik een interessante indeling die ik voor mezelf heb toegepast.

In elk van de rubrieken heb ik een aantal principes opgelijst die ik belangrijk vind en me een richting geven hoe ik als persoon in de wereld wens te staan. De rubriek ‘Kerk’ heb ik voor mezelf vervangen door ‘Spiritualiteit. Op regelmatige tijdstippen evalueer ik dan of ik deze principes effectief toepas en of ze nog actueel zijn. Als ik van mezelf vind dat ik bepaalde principes niet goed heb toegepast probeer ik te achterhalen hoe dit komt en wat ik eraan kan doen.

Als eerste rubriek heb ik principes over ‘Mezelf’ genomen omdat ik van mening ben dat je als persoon zelf stabiel moet kunnen zijn en daar voldoende energie moet aan besteden alvorens je jouw energie elders kan aan geven. Ter inspiratie geef ik graag een voorbeeld dat gebaseerd is op een fantastisch boek van Matthew Walker over slapen. Welnu het principe dat ik voor mezelf probeer toe te passen is dat slapen het hoogste goed is voor mij. Het is zo belangrijk dat geen enkele zorg me mag afhouden van slaap. Het is een privilege waar ik ten alle tijde recht op heb. Ik zeg bewust ‘probeer’ want in de praktijk lukt me dat niet altijd, maar ik streef er wel naar.

Het uitschrijven, toepassen en delen van je principes met je naasten is wat ik iedereen kan aanbevelen. Begin eraan want het is eenvoudiger dan het op het eerste zicht misschien lijkt. En eens je je principes op papier hebt gezet, probeer er dan naar te leven. En evalueer jezelf en je principes op regelmatige tijdstippen. Ik beloof je dat je er wel zal bij varen.

  Ritten 9-10-11-12/15 Fietsen door het heuvelachtige centrum van Frankrijk. (S1:E9) – Cycling Adventure 15
  1 Aug 2021
  5:04pm

  […] dagen na elkaar grote afstanden fietsen heeft een serieus effect op mijn lichaam. Goed en voldoende slapen is één van de belangrijkste elementen om te herstellen. Dat lukt niet altijd. Op het eerste zicht […]

  Authenticiteit op mijn pad van persoonlijke groei – CA15
  4 Jan 2022
  4:41pm

  […] Ik heb heel mijn leven veel belang gehecht aan authenticiteit in mijn omgang met mensen. Authenticiteit betekent voor mij dat ik me probeer uit te drukken en te handelen in overeenstemming met wie ik als persoon ben en waar ik voor sta. Ik zeg open mijn gedacht, ik deel mijn gevoelens, ik probeer mensen te overtuigen van het belang van principes en waarden en normen. […]