Ga naar de inhoud

De dood van mijn vader heeft me doen beseffen dat het leven eindig is

Niet morgen maar nu

Op 9 maart 2016 is mijn vader Marcel gestorven. Mijn vader heeft me heel veel bijgebracht. Hij was enorm sociaal geëngageerd. Aandacht hebben voor je familie en voor andere mensen was zijn stokpaardje. Hij kon het niet genoeg beklemtonen. Hij was een enorm energieke persoon met veel zin voor initiatief. Hij is één van de oprichters en lange tijd voorzitter geweest van Incar Dansspektakel en is er tot bij zijn dood dag in dag uit bij betrokken geweest. Ik ging geregeld met mijn vader iets gaan eten en drinken. Hij was voor mij een echte vriend waar ik veel steun aan had. We hadden het samen veel over de gang van het leven en hij vertelde graag hoe gelukkig hij wel was met zijn goede gezondheid. Het was alsof hij dacht dat hij onsterfelijk was. Eind 2014 werd bij hem kanker vastgesteld dat hem uiteindelijk fataal werd.

In deze rubriek “Groei mee in de snel veranderende wereld” deel ik graag mijn ervaring mee en wil ik mensen inspireren tijd te investeren in hun groeipad zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

De dood van mijn vader heeft me doen beseffen dat het leven eindig is.

Met mijn vader op een foto uit de oude doos

Het is pas na de dood van mijn vader dat ik echt ben beginnen beseffen dat het leven eindig is en dat ik er elke dag het beste moet van proberen maken, zoveel mogelijk zinvolle dingen moet doen en proberen je eigen weg te volgen. Tijdens een kerstfeestje in 2018 had ik hierover een gesprek met een nicht van mij. En toen is de bal aan het rollen gegaan. Ze heeft me verwezen naar een boek van 1976 van Wayne Dyer met als titel ‘Niet morgen maar nu’. Het is een boek waarvan ik vind dat er enorm veel waarheden in staan en zeer relevant is in de snel veranderende wereld waarin we ons vandaag bevinden. Een boek dat kan bijdragen aan persoonlijke groei.

Misschien kan je zelf testen in hoeverre je al voor geluk en zelfvervulling hebt gekozen. Bekijk enkele van deze vragen en beantwoord ze zo objectief mogelijk. Een ‘Ja’ betekent dat je jezelf in de hand hebt en effectief je keuzes hebt gemaakt

 • Heb je geen behoefte aan de goedkeuring van anderen?
 • Kun je jezelf zonder klagen aanvaarden?
 • Ben je meer iemand van de daad dan een criticus?
 • Kun je ten allen tijde van jezelf houden?
 • Ben je vrij van schuldgevoelens?
 • Kun je humor waarderen en creëren?

Dit zijn maar enkele van de vragen die in het boek van Wayne Dyer behandeld worden. Het boek kan je inspireren om je leven in eigen handen te nemen en je weerbaar te maken tegen de snel veranderende wereld.

De tijd gaat snel en we leven uiteindelijk niet zo lang op deze aardbol. Begin er morgen niet aan, maar nu. Ik probeer dit alvast elke dag te doen. Succes ermee!

  Ann
  15 Apr 2021
  9:13am

  Bart, dit is prachtig! Ik word er stil en emotioneel van! Ik wens je veel succes en volg graag je blog!
  Jij gaat dat goed doen!