Ga naar de inhoud

Klaar voor mijn solo fietstocht van Zuid-Vietnam via Cambodia naar Thailand (S3 P1:E1)

Eindelijk is het zover. Na maanden van voorbereiding start mijn derde seizoen (S3 2023) van Cyclingadventure 15 (CA15) dat van start ging in 2021 (S1) en waarbij ik solo in 15 jaar in alle continenten van de wereld zal fietsen. S3 bestaat uit twee delen. Mijn eerste deel brengt me richting Azië waar ik woensdag 4 januari vertrek in Ho Chi Minh in Vietnam om dan Cambodia te doorkruisen en hopelijk op maandag 16 januari veilig aan te komen in Thailand in Bangkok.

Cycling Adventure 15 (CA15) is mijn pad van persoonlijke groei waarmee ik mensen wil inspireren hun eigen pad van persoonlijke groei te ontwikkelen in deze snel veranderende wereld.

Twee van mijn fantastische vrienden hebben me uitgezwaaid in de luchthaven van Brussel.

De laatste dagen voor mijn vertrek was ik wel zenuwachtig. Fietsen in Europa is toch nog iets anders dan fietsen in Azië. Ik was dan ook blij dat maandag 2 januari was aangebroken.

Mijn twee fantastische vrienden Frank en Geert waren klokslag om 10u. bij mij thuis. Alvorens nog een gezellig ontbijt te nuttigen hebben ze me geholpen met het dichtmaken van de fietsdoos. Gelukkig had Geert nog extra riemen bij om de fietsdoos goed dicht te maken want wat je natuurlijk niet wilt is dat de fiets beschadigd toekomt.

Na een gezellig ontbijt vertrokken we richting de luchthaven van Brussel. Er werd erom gelachen dat ik veel te vroeg zou zijn maar uiteindelijk kostte het toch wat tijd om ingecheckt te geraken. Ik moest in Brussel mijn visum om Vietnam binnen te mogen al bij de hand hebben of anders lieten ze me niet vertrekken.

Na twee lange vluchten met tussenstop in Doha en een huilende baby naast mij ben ik aangekomen in Ho Chi Minh in Vietnam. Wat was ik blij dat ik mijn fietsdoos aan de transportband zag liggen en er geen schade was. En dan restte me er nog de laatste uitdaging van de dag, namelijk het vinden van mijn hotel door de zeer drukke straten met honderden bromfietsen. Maar eind goed al goed.

Wanneer ik de grens met Cambodia over geraak zal ik meer op mijn gemak zijn.

Enkele maanden geleden ben ik begonnen met het uitstippelen van de fietsroute in Vietnam, Cambodia en Thailand. Mijn uitdaging met CA15 is om in 15 jaar de omtrek van de aarde te fietsen in alle continenten van de wereld wat neerkomt op minimum 2700 km fietsen per jaar. Daarom heb ik besloten om tijdens S3 deel 1 in totaal ongeveer 1500 km te fietsen en tijdens het tweede gedeelte in de zomer nogmaals 1500 km.

Om mijn route te vinden bekijk ik eerst wat de voornaamste bezienswaardigheden zijn en probeer ik in te schatten hoe de wegen erbij liggen. Ik had gelezen dat fietsen langs de hoofdwegen in Cambodia levensgevaarlijk kan zijn. Een fietser is er maar bijzaak voor grote vrachtwagens blijkbaar. Om het risico zo goed als mogelijk te vermijden heb ik in de Strava app gekozen voor gravel routes.

Aangezien ik niet gewoon ben om gravel te rijden en al zeker niet in dergelijke landen heb ik het aantal kilometers per dag proberen beperken tot maximaal 140 km. Hierdoor zal ik geen enkele rustdag kunnen nemen en elke dag gedurende 13 dagen fietsen. Ik ben er niet gerust in of dit haalbaar is. Temeer omdat ik na zonsopgang wil vertrekken en voor zonsondergang op de bestemming wil toekomen. Dit om de momenten te vermijden dat de muggen het meest actief zijn.

Online een visum aanvragen is mogelijk als je in een grote luchthaven aankomt wat in Vietnam het geval is. Maar voor Cambodia kon ik vooraf geen visum aanvragen en moet ik dat doen op het moment dat ik de grens oversteek. Gelukkig heb ik gemerkt dat mijn initiële route niet langs een officiële grensovergang passeerde en heb ik dit nog aangepast. Maar eerlijk gezegd zal ik pas op mijn gemak zijn als ik de grens ben overgestoken en een geldig visum voor Cambodia op zak heb. Het schijnt dat wat extra dollars hiermee kunnen helpen. Op die dag heb ik tevens de langste rit voor de boeg van 140 km. Ik hoop dat de grensovergang niet te lang duurt of mijn plan om voor het donker aan te komen kan in duigen vallen. En ginds in het donker fietsen lijkt me ook geen goed idee.

Met de tent fietsen is wegens het gevaar op landmijnen absoluut geen goed idee. Daarom ben ik aangewezen op andere soorten van logement. Via booking.com ben ik erin geslaagd om bijna overal logement te vinden echter op twee plaatsen in Cambodia is me dat niet gelukt. Dat wordt nog een leuke verrassing.

Ik ben niet zeker of ik voldoende mogelijkheden heb om mijn toestellen op te laden.

Naast het plannen van de route en het logement moet er ook aan vele andere dingen worden gedacht als je solo fietst.

Eerst en vooral zijn er de vele muggen die je ziektes kunnen bezorgen zoals malaria en dengue. Om me hiervoor zo goed als mogelijk te beschermen heb ik muggenmelk gekocht (deet), een klamboe om onder te slapen, kledij met zachte kleuren en ook speciale sokken waar de muggen niet kunnen door steken. Daarnaast heb ik malariapillen mee die ik inneem 1 dag voor ik het gebied in Cambodia, waar er veel malariamuggen zijn, binnenrijd. Omdat je van dergelijke pillen heel slecht kan zijn heb ik nog getwijfeld of ik ze zou nemen. Maar uiteindelijk ga ik het toch doen en zal ik er onmiddellijk mee stoppen als ik me slecht voel.

Naast de muggen heb je ook de loslopende honden die geneigd zijn je aan te vallen als je hun territorium binnenrijdt wat wel eens het geval kan zijn langs de landelijke gravelwegen. Om me tegen de honden te beschermen heb ik een Dazer toestel gekocht dat ultrasone stralen afgeeft waar ze van afgeschrikt worden. Enkel bij dove honden werkt het niet. Ik ben curieus of ik aanvallende honden tegenkom en het toestel zijn werk doet.

Ik ben ook niet zeker of ik voldoende mogelijkheden heb om mijn toestellen ( telefoon, tablet, garmin, enz) op te laden. Daarom heb ik zonnepanelen gekocht die ik op mijn fiets kan bevestigen en waarmee ik mijn powerbank kan opladen. Het is de eerste keer dat ik het gebruik en ben benieuwd of dit goed werkt. Een adapter zal me ook moeten helpen om de verschillende soorten stopcontacten te kunnen gebruiken.

Omdat de meeste mensen enkel hun eigen taal machtig zijn maak ik gebruik van een boekje met allerlei visuele informatie dat ik van Amina heb gekregen. Hartelijk bedankt Amina.

Morgen woensdag 4 januari begint mijn avontuur na een nachtje rusten. Ik hoop dat de lange vluchten en mijn jetlag niet te zwaar doorwegen. De wijze woorden van Kurt indachtig zal dit wel geen probleem zijn: “Je moet niet werken Bart, het enige wat je moet doen is fietsen. “

  Filip
  4 Jan 2023
  11:39am

  Go, go, go, Bartje! Geniet er zeer hard van en rij voorzichtig. Dikke knuffel. Filip

  Michael P
  6 Jan 2023
  5:02pm

  Geniet van je tocht Bart! Maar wees vooral voorzichtig. Ik wil nog samen met jou fietsen 😉

  Van Esbroeck Sven
  8 Jan 2023
  1:40pm

  Hé makker, veel plezier op je avontuur en kom heel terug!!😉👍

  Yvan
  8 Jan 2023
  10:09pm

  Veel succes Bart, ik vermoed dat deze een onvergetelijke indruk zal achter laten.

  Gerry De Geyter
  15 Jan 2023
  4:30pm

  Amai Bucky, wat een tochtje.
  Een enorme reiservaring.
  Keep it safe.
  Groetjes,
  Anja & Gerry

Geef een reactie