Ga naar de inhoud

Authenticiteit op mijn pad van persoonlijke groei

Cycling Adventure 15 - CA15 - Authenticiteit op mijn pad van persoonlijke groei

Authenticiteit wordt vaak gebruikt als excuus om te blijven doen wat comfortabel voelt, met stilstand als pijnlijk gevolg. Zelf vind ik het belangrijk om mijn comfortzone te verlaten als dit doelbewust past binnen mijn pad van persoonlijk groei.

In deze rubriek “Groei mee in de snel veranderende wereld” deel ik graag mijn ervaring mee en wil ik mensen inspireren tijd te investeren in hun groeipad zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

Authenticiteit betekent voor mij dat ik me probeer uit te drukken en te handelen in overeenstemming met wie ik als persoon ben en waar ik voor sta

Ik heb heel mijn leven veel belang gehecht aan authenticiteit in mijn omgang met mensen. Authenticiteit betekent voor mij dat ik me probeer uit te drukken en te handelen in overeenstemming met wie ik als persoon ben en waar ik voor sta. Ik zeg open mijn gedacht, ik deel mijn gevoelens, ik probeer mensen te overtuigen van het belang van principes en waarden en normen.

Door authenticiteit zo hoog in het vaandel te dragen loop ik steeds het risico om afgewezen te worden doordat ik tegen de stroom inga. Dit weegt niet op tegen de duurzame relaties die ik vandaag heb met mensen die open zijn en van mijn oprechte persoonlijkheid houden. Zij waarderen me en zien mijn mening als een aanwinst, ook al denken ze er misschien zelfs anders over. Bij die mensen kan ik mezelf zijn en voel ik me begrepen.

Het evenwicht zoeken tussen authentiek willen overkomen en rekening houden met de opvattingen van de mensen om me heen is een belangrijk werkpunt op mijn pad van persoonlijke groei.

Het gebeurt dat mensen afkerig van me worden wanneer ik een andere mening heb en deze te hard en direct deel. Daarbij vergeet ik om voldoende rekening te houden met de mensen om me heen en hun waarden en opvattingen of de situatie waarin ze zich bevinden. Dat gebeurt vooral wanneer ik ontgoocheld ben en vind dat ik of anderen onrechtvaardig behandeld zijn.

Het evenwicht zoeken tussen authentiek willen overkomen en rekening houden met de opvattingen van de mensen om me heen is een belangrijk werkpunt op mijn pad van persoonlijke groei. Ik neem me voor om, afhankelijk van de situatie, veel voorzichtiger te zijn met hoe ik mijn mening formuleer of hoe ik handel met mensen die andere waarden hanteren of dezelfde waarden toejuichen maar ze via totaal andere normen toepassen. Zo zal ik alvast door mijn taalgebruik proberen te voorkomen dat ik iemand beledig en zo iemand kwets.

Authenticiteit wordt vaak gebruikt als excuus om te blijven doen wat comfortabel voelt, met stilstand als pijnlijk gevolg.

Authenticiteit wordt vaak gebruikt als excuus om te blijven doen wat comfortabel voelt, met stilstand als pijnlijk gevolg. Op mijn pad van persoonlijke groei vind ik het noodzakelijk om mijn comfortzone te verlaten. Ik doe dat bewust alleen indien dit in overeenstemming is met mijn authenticiteit die ik mee laat evolueren op mijn groeipad. Daarom vind ik het belangrijk om regelmatig mijn principes, waarden en normen aan te passen en mijn persoonlijkheid te blijven ontwikkelen door nieuwe inzichten die ik heb verworven. Ik wil mijn eigen fouten herkennen en ervan leren door een betere versie van mezelf te worden.

Maar ondanks die verandering wil ik authentiek blijven. Voor sommige mensen in mijn omgeving is dat niet eenvoudig omdat ze een beeld van mij hebben uit het verleden waaraan ze halsstarrig vasthouden. Het zal voor mij een uitdaging blijven om met die mensen om te gaan en conflicten te vermijden ook al doe ik moeite en houd ik rekening met de manier waarop ik me uitdruk.

Wat betekent authenticiteit voor jou en hoe belangrijk vind jij dit?

Vrijblijvend som ik enkele vragen op ter inspiratie:

  • Vind jij authenticiteit belangrijk en wat maakt jou authentiek?
  • Kan jij altijd jezelf zijn? Of heb je al meegemaakt dat je authenticiteit te lijden had onder de omstandigheden. Bijvoorbeeld door sociale druk of door sociale media om je ‘anders’ voor te doen? 
  • Omring jij je in het echte leven of online met mensen die niet authentiek zijn? En knaagt dit dan aan je zelfvertrouwen en voel je je dan onterecht inferieur?
  • Reflecteer jij regelmatig over jezelf om je eigen fouten te herkennen en ervan te leren om zo een betere versie van jezelf te worden? En blijf je daarna even authentiek en druk je je uit en handel je in overeenstemming met de nieuwe inzichten over jezelf?
  • Gebruik jij je ‘authenticiteit’ om niet uit je comfortzone te moeten komen? Heb je dan het gevoel dat je op die manier voldoende uit je talenten kan halen, doen wat bij je past en waar je gelukkig van wordt?