Ga naar de inhoud

Solo Cycling in Noord-Chili – Klaar voor de start (S4 P1:E1)

Aangekomen op vrijdag 29 december 2023 in La Serena, Chili, na een vermoeiende vliegreis van 28 uur en 3 vluchten. De spanning stijgt terwijl ik wacht op het moment dat mijn fiets van de bagageband rolt. Yes, daar is de doos! Eindelijk kan ik op 1 januari 2024 mijn solo-fietsreis in Noord-Chile aanvatten. Het is mijn vierde seizoen S4 van Cycling Adventure 15, mijn wereldwijde fietsavontuur.

Cycling Adventure 15 (CA15) is mijn pad van persoonlijke groei waarmee ik mensen wil inspireren hun eigen pad van persoonlijke groei te ontwikkelen in deze snel veranderende wereld.

Oudejaar vier ik dit keer niet thuis.

Maar eerst een warme dank aan Eduardo, een vriend van mijn fantastische coach Thiago, die me oppikte van de luchthaven en die me uitnodigde om samen met zijn familie oudejaar te vieren.

De voorbereiding was best wel intensief.

Mensen vragen me vaak hoe ik me voorbereid. Dat hangt af van de regio. Europa, met al zijn faciliteiten, is niet zo’n uitdaging om te organiseren. Maar een solo-fietsreis in het noorden van Chili, met zijn uitgestrektheid en lage bevolkingsdichtheid, is andere koek. En dan nog het feit dat ik voor het eerst mijn tent meeneem en absoluut geen kampeerexpert ben, maakte de voorbereiding behoorlijk intensief. Vooral het zoeken naar de route en mogelijkheden om te slapen, eten en drinken was een uitdaging. Mijn grootste zorg is het vinden van water om veilig door de Atacama woestijn te trekken. Tot nu toe heb ik geen antwoord, maar ik vertrouw erop dat ik het zal ontdekken in Antofagasta, mijn vertrekpunt voor de doortocht door de Atacama-woestijn.

Gelukkig nam ik nog twee extra dagen in La Serena om te rusten en de laatste voorbereidingen te treffen. Namelijk inkopen doen en op zoek gaan naar butaangas voor de tent. Zelden heb ik zo’n file gezien in de grote supermarkt. Dertig kassa’s en een uur wachten per kassa, blijkt dat het salaris is uitbetaald. De inflatie heeft hier ook flink toegeslagen.

Mijn besluit staat vast wat betreft alcoholgebruik.

Gedurende de vorige seizoenen liet de moeilijkheidsgraad me logischerwijze afzien van alcohol tijdens mijn fietsreizen. Maar eenmaal thuis zag ik het belang om alcohol te verbannen te weinig in. Ik maakte mezelf wijs dat je zoiets lekkers niet kan laten staan. Maar door mijn drinkgedrag, waarbij ik niet kan stoppen na 1 drankje, werd het eerder een manier om in een bepaalde roes te geraken om mijn stress te bedwingen dan het echt genieten van de smaak. Het duurde tot dit jaar om in te zien dat het zo niet verder kon. 

Eind november nam ik de beslissing om te stoppen, omdat ik vond dat het niet te combineren was met de intense fysieke voorbereiding. Fiets- en fitness sessies afgewisseld met een overvloed aan alcohol was niet alleen onpraktisch, maar leek belachelijk. Mijn voornemen is, eenmaal thuis, alcohol dag per dag uit mijn leven te bannen. Het helpt om niet te zeggen dat ik nooit meer zal drinken, maar wel om dagelijks te overwegen of ik die dag zal drinken. De aanzienlijke voordelen die ik nu ervaar, met name veel beter slapen, maken mijn beslissing veel gemakkelijker. Vooral het boek “Slaap” van Matthew Walker heeft me overtuigd van het fundamentele belang van slaap.

Daarnaast heb ik besloten beter op mijn voeding te letten en er meer over te begrijpen. Ik deed het al voor de sport, maar te weinig voor en na. Veel boeken benadrukken dat gezonder eten, vooral het vermijden van zoetigheden en snelle suikers, meer energie oplevert.

Een laatste voornemen is een digitale detox. Ik breng teveel tijd door op mijn telefoon, het beantwoorden van berichten, het lezen van nieuwsberichten, het bekijken van Linkedin berichten, enzovoort. Kranten laat ik voor wat ze zijn, en ik heb WhatsApp uitgeschakeld. Dit alles zal me een heldere geest brengen om bewuster van de dingen te genieten.

12 fietsdagen, 1600 km, 20.000 hoogtemeters, en de kaap van 3000 meter overschrijden.


Deze fietstocht wordt een uitdaging. Niet alleen omdat ik uit mijn comfortzone stap door voor het eerst in het wildvreemde alleen in mijn tentje te slapen, maar ook vanwege de fysieke inspanning die ik zal leveren. In het bergachtige landschap staan me ongeveer 20.000 hoogtemeters te wachten gedurende 1600 km in 12 fietsdagen en twee rustdagen. Bovendien zal de Atacama-woestijn me boven de 3000 meter brengen, waar hoogteziekte een rol kan spelen, een ervaring waar ik tot op heden geen weet van heb. Kortom, het wordt een spannend avontuur.

Mijn eerste reisverhaal zal ik met jullie proberen delen tijdens mijn rustdag in Antofagasta, nadat ik mijn water heb gevonden om door de Atacama-woestijn te trekken. Stay tuned!

Vanaf maandag 01/01/24 tot en met maandag 15/01/24 is de route van S4 (deel 1) Zuid Amerika – hier live te volgen.