Ga naar de inhoud

Rit 7-9/16 Fietsen vanuit het Deense Kopenhagen naar Zweden. (S2:E4)

Rit 7 startte vroeg in de ochtend vanuit Kopenhagen. De Zweden slapen klaarblijkelijk nog op dat uur op een zaterdag. Ik trek snel nog een foto van het stadhuis in de verte. Het komt voor in de spannende Netflix serie ‘The Killer’ die ik af en toe voor het slapengaan bekijk. Na een lekker ontbijt met als afsluiter een stapel pannekoeken vatte ik mijn rit aan.

Cycling Adventure 15 (CA15) is mijn pad van persoonlijke groei waarmee ik mensen wil inspireren hun eigen pad van persoonlijke groei te ontwikkelen in deze snel veranderende wereld.

Mijn lichaam ziet (voorlopig) minder af door het vlakkere parcours in vergelijking met vorig jaar

Het was nog stil in het Deense Kopenhagen. Enkel langs het nabije meer zag ik enkele dappere lopers. Mijn lichaam zag (voorlopig) minder af door het vlakkere parcours in vergelijking met vorig jaar, toen ik het hooggebergte over fietste in centraal Spanje. Ook zijn de temperaturen hier zeer aangenaam om te fietsen. De temperatuur is gemiddeld ongeveer 20 graden terwijl ik vorig seizoen (S1) in temperaturen tot 50 graden heb gefietst.

Om Zweden te bereiken kunnen auto’s via de 8 km lange brug over het water van Kopenhagen naar het Zweedse Malmö rijden. Aangezien het voor fietsers verboden is over de brug te fietsen nam ik een alternatieve route richting Helsingor waar ik de ferry nam naar het Zweedse Helsingbor. Ik reed er onder een stralende zon naar toe via een prachtig fietspad langs het water en door de bossen. Deze keer heb ik me goed geïnformeerd en niet teveel betaald om de ferry te nemen. In het Duitse Puttgarden had ik voor de ferry online een ticket geboekt. Aangezien ik enkel een klein motorvoertuig kon selecteren had ik spijtig genoeg 27 euro teveel betaald.

In Zweden ging het vlot vooruit. Er was veel wind maar gelukkig blies die in mijn rug waardoor ik veel sneller dan verwacht op mijn bestemming was. Overdag probeerde ik regelmatig te eten maar niet teveel. Aangezien ik in zeer lage hartslagzones reed (in de recuperatie en endurance zone) gebruikte mijn lichaam voornamelijk vet als voedingsbron. En daar heb ik voorlopig nog genoeg van. Tegen 17u kwam ik aan op het hotel waar ik nog een lekkere pasta met een bord koude groenten heb gegeten.

Fietsen richting het gehucht Vikensved nabij Vaxjö waar ik mijn tweede rustdag heb bij de gastvrije familie Van de Catsye

Ik had me voorgenomen om elke dag zo vroeg mogelijk te vertrekken om ‘s avonds niet te laat aan te komen en zo op tijd te kunnen gaan slapen. Want slapen is het belangrijkste recuperatiemiddel tijdens zo een lange fietstrip. Rit 8 richting Kristianstad bedroeg ongeveer 175 km. Het vertrek begon met goed weer maar tegen de middag werd het weer wisselvallig met af en toe een stevige bui. De kans op een lekke band is groter bij regenweer wat ik heb mogen ervaren tijdens de derde rit. Een lekke band is allesbehalve leuk, zeker niet met de type banden die ik heb (voor de kenners: van het type Continental Gator Hardshell) want die krijg je bijzonder moeilijk van en terug op de velg.

De kuststreek in het zuiden van Zweden waar ik tijdens rit 8 ben doorgereden deed me denken aan een mix van onze Belgische kust, de Vlaamse Ardennen en de Antwerpse kempen. Het grote verschil zijn de typische gezellige haventjes die je bijna in elk groter dorp terugvindt. Moe maar voldaan ben ik na aankomst in het hotel nog een lekker stuk vlees gaan eten. Ik werd bediend door Maria die 9 jaar geleden met haar ouders naar Zweden was verhuisd. We hadden een kort gesprek onder andere over de spijtige oorlog in Oekraïne. Ze vertelde dat ze veel familie heeft die in Oekraïne woont zoals zovele Russen en begrijpt niet waarom de oorlog gebeurt.

De volgende dag begon met een stralende zon. Tijdens rit 9 fietste ik richting het prachtige binnenland van Zweden. Het was genieten van de rustige wegen en de prachtige natuur. Ik fietste er richting een gehucht Vikensved nabij Vaxjö waar ik mijn tweede rustdag heb bij de familie Van de Catsye. Pater familias Thomas is de broer van mijn goede vriend Frank en woont al sedert 2007 in Zweden. Hij leerde er de charmante Zweedse Ellinor kennen en samen hebben ze een lieve zoon Elias. Ik heb er twee nachten gelogeerd in een zes sterren hotel met alles erop en eraan. Ze wonen zeer rustig in de buurt van een prachtig meer waar ik met Thomas een leuke dag heb beleefd op zoek naar grote vissen. Hartelijk bedankt voor de zeer gastvrije ontvangst!

Enkele cijfers van ritten 7-9/16:

RitTrip van#KM#Hoogtemeters#Uren
op de fiets
#Uren
onderweg
#Calorieën
verbrand
7/16Denemarken – Kopenhagen162,25526u258u304370
8/16Zweden – Trelleborg173,76617u089u034879
9/16Zweden – Kristianstad
Zweden – Växjö
131,58895u597u223368
Cijfers van mijn ritten