Ga naar de inhoud

Rit 14-16/16 Fietsen dwars door Noorwegen via het prachtige Hardangervidda nationale park (S2:E6)

Ondertussen zit mijn tweede seizoen erop en ben ik op woensdag 20 juli 2022 aangekomen in Bergen. De laatste drie ritten brachten me met mijn fiets van Oslo dwars door Noorwegen richting Bergen. Wat een prachtige en speciale belevenis.

Tijdens dit tweede seizoen is Incar Dansspektakel in de kijker gezet. Wie meegedaan heeft aan de wedstrijd ten voordele van de dansgroep Incar en een gokje heeft gewaagd hoeveel kilometers ik in totaal heb afgelegd, vind het antwoord terug in de video hieronder.

Cycling Adventure 15 (CA15) is mijn pad van persoonlijke groei waarmee ik mensen wil inspireren hun eigen pad van persoonlijke groei te ontwikkelen in deze snel veranderende wereld.

Ik had al vele verhalen gehoord hoe prachtig Noorwegen was, maar ik kon het me niet goed voorstellen

Op maandag ben ik na mijn laatste rustdag vertrokken in Oslo voor drie zware bergritten. Het regende maar dat was niet voor lange duur. Ik had al vele verhalen gehoord hoe prachtig Noorwegen was, maar ik kon het me niet goed voorstellen. De eerste 100 kilometer vanuit Oslo lijkt de omgeving sterk op wat ik in Zweden heb gezien. Er zijn grote open vlaktes afgewisseld met bosrijke omgevingen. Naarmate je verder weg fietst verandert het landschap in een spectaculair berglandschap.

Onderweg kwam ik de 32-jarige Oostenrijkse bikepacker Christopher tegen. Christopher fietste vanuit Oslo gedurende 4 weken door Noorwegen. Hij was goed uitgerust en had beslist met de tent te gaan. Zelf zal ik enkel een tent meenemen in landen waar ik geen slaapgelegenheid vind omdat het anders moeilijk wordt om zoveel kilometers per dag te fietsen. Christopher en ik hebben een tijdje samengereden waarna ieder zijn weg heeft verdergezet.

Ik heb in Noorwegen net zoals in Zweden veel op grintwegen gefietst. Mijn fiets heeft 28 mm banden en dan valt het wel nog mee maar ideaal is het niet. Gelukkig heb ik geen lekke band meer gehad waardoor het eindtotaal blijft op ‘slechts’ 1 lekke band.

Op maandag heb ik de nacht doorgebracht in de regio Uvdal in een typisch vakantiehuisje aan een prachtig meer. Uvdal ligt aan de grens ten oosten van de Hardangervidda, het grootste hooglandplateau van Noord-Europa. Het omvat zowel de steile bergen van de Hardanger als de zacht glooiende heidevelden in het oosten. Het Hardangervidda-plateau lijkt op een oneindig uitgestrekt, ongerept landschap.

Om 5u ben ik opgestaan om zo vroeg mogelijk de koninginnenrit aan te vatten. Na een paar kilometer begon onmiddellijk het serieuze klimwerk tot op een hoogte van 1100 meter. Hier heb je een prachtig zicht. Je vindt er vele huisjes die ver weg liggen van de weg en enkel te voet toegankelijk zijn. Ik vraag me nog steeds af hoe die zijn gebouwd.

Vanuit het Hardangervidda-plateau fietste ik richting de prachtige Hardanger fjord. Aangezien ik daar niet door de tunnels mocht fietsen en er in het verleden al bikepackers uit de tunnels zijn geëscorteerd, was ik genoodzaakt om het oude fietspad te nemen die langs het water loopt. Langs het pad rijden is op eigen risico omdat er op onverwachte momenten stenen naar beneden kunnen vallen. Ik had vooraf gekeken of er toch geen omweg mogelijk was maar dat was niet het geval.

De avond heb ik doorgebracht in het mooie Granvin in een gerestaureerd hotel. De eigenares kookt er ’s avond voor de gasten een typisch Noors gerecht. De volgende dag was mijn laatste fietsrit van 16 ritten in totaal. Het was een ‘korte’ rit van net geen 130 kilometer maar met heel veel klimwerk. De zon scheen in het begin volop maar na de doorsteek over de berg richting Bergen ben ik door een fikse bui gereden. Maar dat hoort erbij en uiteindelijk geraak je er wel aan gewoon.

Dit was mijn laatste verhaal van het tweede seizoen van CA15. Het was een zeer verrijkende ervaring op alle gebied die ik nooit zal vergeten. Bedankt aan iedereen voor alle steun die ik heb gekregen. Een speciale dank voor Bo Andre, eigenaar van een grote Trek fietsenwinkel in Bergen en zijn medewerker Kuba die me hebben geholpen bij het inpakken en versturen van mijn fiets naar België. Bo Andre is een ex-profwielrenner die in de jaren negentig samen met Eddy Planckaert heeft gefietst in België. Bezoek zeker eens zijn fietswinkel als je in Bergen vertoeft.

Enkele cijfers van ritten 14-16/16:

RitTrip van#KM#Hoogtemeters#Uren
op de fiets
#Uren
onderweg
#Calorieën
verbrand
14/16Noorwegen – Oslo179,822449u0110u505935
15/16Noorwegen- Uvdal201,825879u5311u476428
16/16Noorwegen – Granvin
Noorwegen – Bergen
128,719556u538u133978
Cijfers van mijn ritten