Meteen naar de inhoud

Rit 10-13/16 Fietsen vanuit Växjö dwars door Zweden via het Vättermeer en Göteborg naar Oslo in Noorwegen (S2:E5)

Strömstad Sweden

Ondertussen ben ik aangekomen in Noorwegen. Ik heb mijn derde en laatste rustdag in Oslo waar ik mijn verhaal schrijf over de ritten 10,11,12 en 13. Ik heb sedert mijn vertrek in Buggenhout reeds 2209,1 km afgelegd. Nog drie ritten te gaan vooraleer ik het Noorse Bergen bereik.

Om 6u15 ging de wekker en maakte ik me klaar voor rit 10 door het Zweedse binnenland tot in Gränna gelegen aan het populaire Vättern meer waar jaarlijks 23 000 fietsers deelnemen aan de wedstrijd van 315 kilometer rond het meer. Na het lekkere ontbijt klaargemaakt door topgastheer Thomas trok ik mijn fiets op gang.

Cycling Adventure 15 (CA15) is mijn pad van persoonlijke groei waarmee ik mensen wil inspireren hun eigen pad van persoonlijke groei te ontwikkelen in deze snel veranderende wereld.

Het duurde ook nog een tijdje vooraleer ik het stadhuis vond om de brief van de burgemeester van Lebbeke te bezorgen aan de burgemeester van Göteborg

Ik merkte aan mijn fiets dat ik al wat kilometers heb afgelegd. Af en toe hoorde ik een gepiep of gekraak en dus het moment om de torx sleutelset boven te halen. Ik heb overigens een volledige tas reserveonderdelen mee. Enkel grote pannes kan ik niet oplossen zoals bijvoorbeeld een spaakbreuk.

Mijn route app Komoot leidde mijn fiets reeds meerdere keren langs een gravelpad en gaf aan dat het een gewone weg was. De mogelijkheid bestaat dat dit op mijn rit richting Bergen in Noorwegen ook het geval is wat de kans op een lekke band vergroot.

Juist voor aankomst in Gränna kreeg ik nog een geschenk, een klim van 18 procent stijgingspercentage. Evident is het niet om te klimmen aan zo een percentage met ongeveer 16 kilogram bagage. Als het niet lukt moet je helemaal terug naar beneden en een andere route vinden want te voet verder met de fiets aan de hand naar boven met zoveel gewicht is onmogelijk. Gelukkig ging het goed.

Vanuit Göteborg noordwaarts langs de westkust fietsen is prachtig. Totnutoe is dit het mooiste gedeelte dat ik in Zweden heb gezien.

De volgende dag zat ik om 5u45 op de fiets richting Göteborg voor rit 11 van 195 km. Het was een zeer lastige rit doordat ik de volledige rit van begin tot einde fietste in wisselvallig weer in een heuvelachtig gebied met een stevige tegenwind. Op een bepaald moment loodste Komoot me op en grote tweevaksbaan waarop ik me niet veilig voelde. Ik probeerde eraf te geraken en een andere route te kiezen maar die leidde me tot in kleine veldbanen wat ook niet opportuun is. Na een paar kilometer fietste ik gelukkig terug op een minder drukke weg.

In Göteborg waren er veel werken aan de gang wat niet ten goede komt aan de schoonheid van de stad. Het duurde ook nog een tijdje vooraleer ik het stadhuis vond om de brief van de burgemeester van Lebbeke te bezorgen aan de burgemeester van Göteborg met op de brief ‘een vraag’ in het kader van de dansgroep Incar Dansspektakel. Ik heb dezelfde brief bezorgd aan de burgemeesters in Kopenhagen en Oslo en zal dit ook nog doen op mijn eindbestemming in Bergen in Noorwegen.

Tijdens rit 12 van Göteborg naar het kleine dorpje Gerlesborg fietste ik in stralend weer. Bij de start voelde ik wat vermoeidheid in de benen van de voorbije dagen maar naarmate ik verder fietste ging het beter.

Vanuit Göteborg noordwaarts langs de westkust fietsen is prachtig. Totnutoe is dit het mooiste gedeelte dat ik in Zweden heb gezien. Tijdens die rit heb ik drie keer de ferry genomen wat heel vlot gaat zeker als je met de fiets bent want dan steek je al de wachtende automobilisten voorbij.

Langs mijn route kwam ik een aangenaam Duits koppel tegen op de fiets. We geraakten aan de praat en ik legde uit waarvoor CA15 staat. Spontaan begon de man over hoe prachtig het is in het oosten van China. Daar moet ik in de toekomst gaan fietsen adviseerde hij mij. De man heeft er een jaar gewerkt en aangename mensen ontmoet. Een voorwaarde is volgens hem wel dat ik op voorhand wat Chinees leer. Hij krijg ik dat ooit klaargespeeld?

Rit 13 bracht me naar Oslo voor de derde en laatste rustdag. Hoe dichter je bij Noorwegen fietst, hoe heuvelachtiger het wordt. Blijkbaar is dit nog niets met de bergachtige streeks die ik oversteek tijdens de laatste drie zware ritten richting mijn eindbestemming in Bergen.

Op weg naar Oslo kwam ik een Franse jongeman tegen die met een karretje achteraan zijn fiets van Frankrijk naar Noorwegen en terug fietste voor in totaal 4000 kilometer. En verderop langs mijn rit kwam de Noor Per naast mij fietsen en vergezelde me een tijdje. Per is even oud dan ik en heeft twee volwassen kinderen. Hij fietst veel in Noorwegen en doet er ook mee aan wielerwedstrijden. Dit jaar rijdt hij met zijn echtgenote met de auto richting België. Dat is altijd aangenaam om eens een babbeltje te kunnen slaan. Ik had een korte video opgenomen met Per maar die is spijtig genoeg niet gelukt. Een goede reist gewenst Per !

Na 210 km fietste ik via een hogergelegen dorp Oslo binnen. Je hebt er een prachtig zicht op Oslo, een heel propere en moderne stad. De moeite waarde om eens te bezoeken als je Noorwegen doorkruist.

Enkele cijfers van ritten 10-13/16:

RitTrip van#KM#Hoogtemeters#Uren
op de fiets
#Uren
onderweg
#Calorieën
verbrand
10/16Zweden – Växjö16312307u138u454713
11/16Zweden – Gränna195,315459u1810u556111
12/16Zweden – Götenborg166,213417u509u564711
13/16Zweden – Gerlesborg
Noorwegen – Oslo
210,918139u5611u246301
Cijfers van mijn ritten