Ga naar de inhoud

Persoonlijke groei start met bewustzijn

Mijn pad van persoonlijke groei

De snel veranderende wereld zal in de komende decennia een enorme impact hebben op het welzijn van mensen, zowel professioneel als persoonlijk. Ik ben ervan overtuigd dat het voortdurend ontwikkelen van een pad van persoonlijke groei nodig zal zijn voor mensen om deze grote uitdaging aan te gaan.

In deze rubriek “Groei mee in de snel veranderende wereld” deel ik graag mijn ervaring mee en wil ik mensen inspireren tijd te investeren in hun groeipad zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

Het ontwikkelen van een groeimindset is een belangrijk instrument tegen de snel veranderende wereld.

Een pad van persoonlijke groei zal voor iedereen een andere betekenis hebben. Als ik met mensen spreek over een pad van persoonlijk groei dan hoor ik veelal de connectie met genieten van het leven, vrije tijd nemen, op vakantie gaan. Voor mij betekent dit veel meer dan dat. Een pad betekent voor mij de weg die ik bewandel om te groeien. Op elk ogenblik kan mijn pad een andere richting krijgen met andere elementen waarop ik me focus door de inzichten die ik verwerf.

Mijn traject van persoonlijke groei is begonnen bij het bewustzijn van het belang van de groeimindset. De psychologe Carol Dweck heeft jarenlang onderzoek verricht naar het verschil tussen mensen met een statische mindset en mensen met een groeimindset. Carol Dweck stelt in haar onderzoek dat het behalen van resultaten op alle vlakken grotendeels afhankelijk is van de kracht van onze groeimindset en in mindere mate van het onderliggende talent. In haar boek ‘Mindset’ stelt ze dat mensen met een statische mindset die er zich goed bij voelen hier gerust kunnen mee verder gaan. Zelf ben ik van mening dat bij mensen met een statische mindset een veel grotere kans bestaat dat hun professioneel en persoonlijk welzijn wordt aangetast door de wereld die op alle vlakken alsmaar sneller veranderd. Ik ben ervan overtuigd dat het ontwikkelen van een groeimindset een belangrijk instrument zal zijn tegen deze snel veranderende wereld.

Ik wil er de komende maanden hard aan werken om mijn energieniveau op te krikken

Tijdens mijn eerste seizoen (S1 Europa Spanje/Frankrijk 2021 ) heb ik veel nagedacht over de belangrijkste aspecten van mijn persoonlijke groei waaraan ik de komende maanden tijd moet besteden.

Tijdens de 18 dagen van S1 dat ik alleen op pad was heb ik beseft hoe belangrijk mijn gezin voor mij is. Het lijkt een cliché maar toch heb ik hier enorm veel aan gedacht. Ik heb me voorgenomen om dit bewustzijn te bestendigen.

En niet alleen mijn gezin maar ook het belang van familie en echte vrienden. Mijn thuiskomst van S1 zal ik nooit meer vergeten. Ik heb op dat moment echte vriendschap en genegenheid gevoeld. Het was heel lang geleden dat ik zo ontroerd was. Ik heb altijd geprobeerd om aandacht te hebben voor familie en vrienden. Deze ingesteldheid zet ik ongetwijfeld verder.

Een ander aspect dat ik heb ervaren is de grote hoeveelheid energie die ik elke dag had om de zware fietstocht dagelijks aan te vatten. Ongetwijfeld is er een link met de wijze waarop ik heb geleefd: geen alcohol, geen koffie, voldoende slaap, vroeg uit de veren, een gezonde omgeving, geen nieuwsberichten en sociale media gevolgd en geen emails behandeld. Ik wil er de komende maanden hard aan werken om mijn energieniveau op te krikken door dezelfde wijze in grote mate toe te passen.

Wat is jouw manier om je te wapenen tegen de snel veranderende wereld?

Nadenken over de volgende vragen kan nuttig voor je zijn:

  • Wat voor een mindset bezit je zelf? De statische mindset of groeimindset? En welke mindset wil jij ontwikkelen?
  • Ben jij overtuigd dat de snel veranderende wereld een impact zal hebben op jouw leven? En wat is jouw idee waarop je je ertegen kan wapenen ?

Het is normaal als je niet direct een antwoord kan formuleren. Belangrijk is dat je er je tijd voor neemt en dit onbevangen doet op een rustig moment. Ik ben benieuwd hoe jij erover denkt!