Ga naar de inhoud

Mijn solo fietsavontuur in Zuidoost-Azië heeft mijn blik op de wereld een beetje groter gemaakt. (S3 P1:E5)

Op vrijdag 20 januari 2023 heb ik voet op Belgische bodem gezet en is mijn solo fietsavontuur (S3 deel 1) in Zuidoost-Azië (Vietnam/Cambodia/Thailand) tot een einde gekomen. 

Cycling Adventure 15 (CA15) is mijn pad van persoonlijke groei dat in 2021 van start is gegaan (S1) en waarop ik in 15 jaar 40.075 km zal fietsen in verschillende landen van alle continenten van de wereld. Door de ‘wereld’ beter te leren kennen wil ik als persoon ‘groeien’ en ervaren wat de impact is van de snel veranderende digitale wereld op de mensen en hun cultuur. 

Vooral in Vietnam en Cambodia is de digitale wereld nog ver verwijderd. De mensen hebben er allemaal een mobiel toestel en daar blijft het bij. Misschien is dat de reden waarom ik ginds een enorme rust heb mogen ervaren zonder stress. Het was een zalig gevoel dat moeilijk te omschrijven is. Het deed me denken aan mijn kindertijd in de jaren 80 toen we in de zomer elke dag buiten ravotten en in de bomen kropen. Als ik dat vergelijk met de drukte en stress dat ik thuis ervaar dan is dat een wereld van verschil. Ik heb me dikwijls afgevraagd en des te meer na deze ervaring wat de digitalisering ons opbrengt. Wat is de meerwaarde die we hierbij hebben? We zouden zogezegd minder hard moeten werken omdat automatisering de taken wegneemt bij ons, maar is dat echt zo? Wat ik persoonlijk ervaar is dat er alleen maar administratie bijkomt, alleen komt het nu in de mailbox terecht in plaats van de postbus.

Zo drie weken alleen weg van huis is voor mij een bijzondere ervaring. Af en toe knoopte ik een gesprek aan met iemand maar voor de rest was het stil. Praten hoefde ik niet te doen tenzij alleen met ‘mezelf’. Op die momenten ging er veel door mijn hoofd en kreeg ik oplossingen voor bepaalde vraagstukken waar ik thuis op vastliep. Voordat ik met CA15 gestart was, heb ik nooit 1 dag alleen doorgebracht maar nu zou ik het alleen zijn niet meer kunnen missen. Ik kan het iedereen aanbevelen om eens een paar dagen alleen met ‘jezelf’ door te brengen. 

Ontplooi jezelf en maak jouw droom waar. Laat je inspireren door de compilatievideo

Ik heb gezien hoe de mensen in eenvoud leven, zonder enige vorm van materialisme. Als ik dat vergelijk met wat ik allemaal bezit dan is mijn voornemen om er nog meer bewust en dankbaar voor te zijn. Ik ga proberen om meer stil te staan bij zaken die relevant zijn voor mij. Bijvoorbeeld als ik thuis een warme douche kan nemen of lekker eet. Hoewel dit mijn voornemen is, besef ik hoe snel ik terug in de waan van de dag kan geraken waarbij alles vanzelfsprekend is. 

Wat Pol Pot met de mensen in Cambodia heeft gedaan zal me altijd bijblijven. Ik vind het bijzonder jammer en onbegrijpelijk dat mensen in verschillende landen van de wereld onderdrukt en vermoord worden door dictators en dat dit nog steeds getolereerd wordt. Door de gebeurtenissen waarbij Pol Pot de intellectualiteit en kennis heeft uitgeroeid in zijn land, besef ik nog meer dat het een ‘luxe’ is om mezelf continu te kunnen bijscholen en te leren om op die manier als mens ‘rijker’ te worden.

Onderweg ben ik geconfronteerd geweest met een aantal problemen waarvoor ik telkens een oplossing heb gevonden. Ik ben er wel een beetje fier op dat ik er telkens rustig bij ben gebleven. Dit zal me ongetwijfeld helpen om thuis en op het werk anders om te gaan met problemen en me minder druk te maken. Voor elk probleem bestaat er wel een oplossing.

Ben ik nu ‘gegroeid’ als persoon? Ik denk het wel. Mijn blik op de wereld is een beetje groter geworden en mijn bewustzijn is aangescherpt. Ik ben enorm dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken Maar ik besef dat ik nog een serieuze weg af te leggen heb en kom van dit fietsavontuur terug met boordevol energie en goesting om er het beste van te maken.

Ik wil bij deze iedereen bedanken voor de berichtjes op mijn blog en via andere kanalen. Dat doet mij veel plezier.

Op zondag 2 juli 2023 vertrek ik voor het tweede deel van S3 vanuit het Zwitserse Genève en fiets ik 1500 kilometer zuidwaarts richting het Italiaanse Rome.