Ga naar de inhoud

Fietsen van België naar Noorwegen tijdens het tweede seizoen van CA15. (S2:E1)

Op zaterdag 2 juli 2022 vat ik mijn tweede seizoen (S2-2022) aan van Cycling Adventure 15 (CA15). In 15 seizoenen fiets ik in 5 continenten van de wereld. Mijn doel is om gemiddeld 2700 km per jaar te fietsen in telkens verschillende landen zodat ik na 15 seizoen een totaal aantal van 40.075 km heb gefietst wat overeenkomt met de omtrek van de aarde.

Tijdens mijn eerste seizoen in 2021 ben ik op 15 fietsdagen vanuit Marbella in het zuiden van Spanje via Frankrijk en Luxemburg naar België gefietst.

Mensen vragen me hoe ik zo een fietstrip beleef en wat de meerwaarde voor mij is

Mijn eerste seizoen was een fantastische belevenis. Het was voor mij de eerste keer dat ik solo met de fiets gedurende zo een lange tijd heb gereisd. Mensen vragen me geregeld hoe ik zo een fietstrip beleef en wat de meerwaarde voor mij is. Naar mijn antwoord moet ik niet lang zoeken. Tijdens zo een fietstrip heb ik spontane en zeer aangename ontmoetingen gehad met mensen die elk hun eigen verhaal hebben en steeds bereid zijn om je te helpen waar nodig. Daarnaast werd ik geconfronteerd met de prachtige natuur. De natuur doet me vooral beseffen wat er echt in het leven toedoet. Als je de prachtige natuur hebt beleefd en dan de vergelijking maakt met de technologische evolutie die ons een beter en rustiger leven had beloofd maar daar tot op heden naar mijn mening totaal niet in lukt, dan is mijn goesting heel groot om opnieuw de natuur op te zoeken. Tijdens de fietstrip word ik voortdurend verplicht om uit mijn comfort zone te komen. De zware fysische inspanningen geven me achteraf positieve energie en mentale kracht terug.

Mijn tweede seizoen start opnieuw in Europa en brengt me vanuit mijn thuisbasis Buggenhout naar de stad Bergen in het verre Noorwegen. Ik fiets via het fietsvriendelijke Nederland richting Duitsland. Daar passeer ik de internationale Hanzestad Hamburg, de op één na grootste stad van Duitsland. Via Duitsland neem ik de ferry naar Denemarken en fiets richting Kopenhagen. Daar neem ik opnieuw de ferry naar Zweden waar ik eerst langs de zuidkust fiets. Vanuit de kust fiets ik richting het noorden tot aan het prachtige Vättern om vandaaruit te fietsen naar de westkust richting Göteborg. Ik fiets er langs de idyllische kust richting Noorwegen naar Oslo. Vanuit Oslo fiets ik dwars door Noorwegen richting Bergen. Een passage waar ik heel wat hoogtemeters te verduren krijg. Mijn fietstrip duurt 19 dagen waarvan 16 fietsdagen en 3 rustdagen. Op 20 juli kom ik aan in Bergen waar mijn gezin me tegemoet komt om samen te genieten van het wondermooie Noorwegen.

Tijdens mijn trip wordt  Incar Dansspektakel  in de kijker gesteld. Incar Dansspektakel is een fantastische vereniging die op een eigentijdse manier jongeren helpt met het ontwikkelen van hun pad van ‘persoonlijke groei’ en is een plek waar jongeren zich thuis kunnen voelen en zich samen met leeftijdsgenoten ontwikkelen op tal van terreinen.

Zo een lange fietstrip vergt heel wat planning en voorbereiding

Er komen vele aspecten bij kijken om zo een meerdaagse fietstrip te organiseren. Dagelijks tussen de 150 en 220 kilometers fietsen met 17 kilogram bagage vergt specifieke training. Aangezien ik de lat op sportief vlak hoog leg, is een goede basisconditie een absolute voorwaarde. In februari ben ik volop begonnen met trainen. Hierbij heb ik een aantal meerdaagse fietstochten ondernomen met de nodige kilometers.

MaandDuurTripKilometersHoogtemeters
Februari2 dagenThuisbasis, Vlaamse Ardennen,
Ijzendijke (Nederland), Belgische kust,
Antwerpen, thuisbasis
3602100
Maart2 dagenThuisbasis, Rijsel (Frankrijk), Thuisbasis3402100
Maart/april7 dagenMojacar (Spanje)6408000
Mei2 dagenThuisbasis, Boulogne-sur-Mer, thuisbasis4502400
Mei2 dagentoer in België ten voordele van Kom op tegen Kanker500500
Enkele meerdaagse fietstrainingen

Naast de trainingen heb ik veel tijd gestoken in het plannen van de route en de slaapplaatsen. Aangezien de landen waar ik verblijf voldoende slaapgelegenheden aanbieden, moet ik voor dit seizoen nog geen kampeermateriaal meesleuren. Daarnaast heb ik ook wat uren aan mijn fiets gesleuteld om te leren hoe ik technische mankementen zo goed als mogelijk kan opvangen.

Tijdens mijn trip zal ik met veel plezier mijn verhalen vertellen. Ik voorzie verhalen te posten na de eerste dag (zaterdag 2 juli) en dan telkens tijdens de rustdag in Kopenhagen (vrijdag 8 juli), Växjö (dinsdag 12 juli), Oslo (zondag 17 juli) en na aankomst in Bergen (donderdag 21 juli).