Ga naar de inhoud

“Chi va piano, va sano e va lontano” (S3 P2:E4)

Op donderdag 13 juli 2023 kwam er een einde aan mijn solo fietsavontuur (S3 deel 2) in Europa (Zwitserland/Italië). Het was weer een fantastisch fietsavontuur, ook al werd ik regelmatig opgeschrikt door de opdringerige en ongeduldige Italiaanse chauffeurs.

Cycling Adventure 15 (CA15) is mijn pad van persoonlijke groei dat in 2021 van start is gegaan (S1) en waarop ik in 15 jaar 40.075 km zal fietsen in verschillende landen van alle continenten van de wereld. Door de ‘wereld’ beter te leren kennen wil ik als persoon ‘groeien’ en ervaren wat de impact is van de snel veranderende digitale wereld op de mensen en hun cultuur. 

Sommige mensen vragen zich af of ik me niet eenzaam voel als ik dagenlang alleen op de fiets onderweg ben. In het begin was het even wennen, maar nu vind ik het normaal en ben ik blij dat ik de tijd heb om over mijn groeipad na te denken. Het is een bijzondere vorm van reflectie die ik iedereen kan aanraden, zelfs als het alleen zijn je in het begin angstig maakt.

“En waar slaap jij tijdens je fietstochten?” vragen mensen me keer op keer. Welnu, omdat mijn fietstochten meestal lang zijn, slaap ik het liefst in een B&B of klein hotel dat ik van tevoren probeer te boeken. Als dat niet mogelijk is, zoek ik ter plekke een slaapplaats. Ik schat van tevoren in of dat gaat lukken, anders neem ik mijn tent mee.

Wie rustig en ontspannen leeft, leeft langer en in goede gezondheid.

Terwijl ik uitrustte op een bankje in Aosta, Italië, liep een oude man die in een flat verderop woonde langzaam voorbij. Hij sprak me aan in het Italiaans en zei “Piano, piano.”. Dat betekent “rustig aan”. Toeval bestaat niet en voordat ik vertrok, sprak ik met een aantal collega’s en vrienden over hoe ik het leven zelf graag wat langzamer en minder gehaast zou willen doorbrengen. Die oude man heeft me het teken gegeven dat ik er nu werk van moet maken. En langzaam betekent niet dat ik geen vooruitgang zal boeken, alleen dat ik zal proberen het te doen met meer bewustzijn van alles om me heen. Er is een mooi Italiaans spreekwoord over “Chi va piano, va sano e va lontano” wat betekent: “Wie rustig en ontspannen leeft, leeft langer en in goede gezondheid.

Ontplooi jezelf en maak jouw droom waar. Laat je inspireren door de compilatievideo hieronder.

Ik wil iedereen uitdrukkelijk bedanken voor de berichten op mijn blog en via andere kanalen. Het doet me enorm veel plezier.

Mijn volgende fietsavontuur (Seizoen 4 – Deel 1) zal weer buiten het Europese continent plaatsvinden. Ik zal er later met veel plezier meer over vertellen.